Tsoon ulatuks 40 kilomeetri jagu Süüria territooriumile ning seda jõustataks Jordaanias lendavate sõjalennukite ja õhk-õhk tüüpi kaugmaarakettidega, edastas leht tundmatuks jäänud USA ametnikele tuginedes.

Sõjaväeeksperdid on hoiatanud, et lennukeelutsooni puhul tuleks Lääne hävitajatel purustada Süüria režiimi suhteliselt hea õhutõrje. Ühendriikide planeerijad usuvad aga, et keelutsooni on võimalik jõustada kuu aja jooksul, ilma et peaks Süüria õhutõrjepatareisid hävitama.

Selleks ei oleks vaja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni, sest USA sõjalennukid ei hakkaks regulaarselt Süüria õhuruumi sisenema ja Ühendriikide väed ei tungiks Süüria territooriumile.

Lennukeelutsooni on vaja, et rajada laager, kus ülestõusuvõitlejaid välja õpetada, ütlesid ametnikud. "Kui Süüria sees ei ole head puhvertsooni, on risk liiga suur," seletas üks Journaliga vestelnud ametnik.

Piiratud ulatusega lennukeelutsoon läheks maksma umbes 50 miljonit dollarit päevas, mis on palju vähem sellest, kui palju tuleks välja käia kogu Süüriat hõlmava keelutsooni korral. Washington loodab, et liitlased aitavad tal kulusid kanda.

USA lennukid tõuseksid õhku Jordaaniast, kuhu on juba viidud Patriot-raketid ja hävitajad F-16, ning sõjalaevadelt Vahemerel ja Punasel merel, vahendas Journal.

Ühendriikide kongressis on lennukeelutsooni loomise ideed propageerinud vabariiklasest senaator John McCain, kelle sõnul ei suuda ülestõusnud iial president Bashar al-Assadi vägedest jagu saada, kui tema sõjalennukeid ei neutraliseerita. "Me saame kehtestada lennukeelutsooni, ilma et saadaksime ühtki mehitatud lennukit Süüria kohale... ja sellega muudaksime jõudude tasakaalu lahinguväljal," lausus McCain neljapäeval.

USA kõrge ametnik teatas neljapäeval, et Washington on koostöös Euroopa liitlastega jõudnud järeldusele, et Süüria režiim on kasutanud ülestõusnute vastu keemiarelva.

Luuretalituste hinnangul on president Bashar al-Assadi valitsusväed "viimase aasta jooksul korduvalt kasutanud opositsiooni vastu vähesel määral keemiarelva, muuhulgas närvigaasi sariin", ütles riiklik julgeolekunõunik Ben Rhodes Valge Maja avalduses.

Rhodesi sõnul on teadaolevais keemiarünnakuis hukkunud hinnanguliselt 100 kuni 150 inimest.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen tervitas reedel USA selgesõnalist avaldust, milles Washington süüdistab Süüria režiimi keemiarelvade kasutamises, ning nõudis Damaskuselt ÜRO-le süüdistuste uurimiseks loa andmist.