Solidaarsuse juht ja hilisem president Lech Walesa ütles pöördumises Poola rahva poole, et poolakad ei tohi kunagi unustada, et vabadus on hindamatu, teatab The Telegraph.

Tollal elektrikuna töötanud Walesa aitas asutada liikumist, mis ühendas rahvast. Walesa sai hiljem Nobeli rahupreemia.

Kõnes parlamendile ütles Walesa: „Me hoiame on pead kõrgel hoolimata hinnast, mis me maksnud oleme, sest vabadus on hindamatu.”

Walesa kõne oli sissejuhatuseks üritustele, millega tähistatakse Solidaarsuse sündi ning avaldatakse austust liikumisele, mis aitas hävitada kommunismi ning murdis raudse eesriide.

1980. aasta augustis aitas Walesa Lenini nimelises Gdanski laevatehases korraldada streiki, mis oli suunatud riiki vaevava toidupuuduse ja kommunistliku valitsuse vastu.

Meeleavaldused levisid kiiresti kogu riigis. Valitsus oli massilise protesti tõttu sunnitud Solidaarsust tunnustama ametliku liikumisena. Sisuliselt kujunes sellest idabloki esimene vaba poliitiline jõud.

Nõukogude Liidu ja teiste idabloki riikide survel kehtestati Poolas 1981. aastal sõjaseisukord ning Solidaarsus keelustati. Liikumine naasis peagi poliitilisse võitlusse ning oli kesksel kohal 1989. aastal kommunismi kukutamisel. Samal aastal varises kommunism kokku mujalgi Ida-Euroopas.

Praegu 61-aastane Walesa tõusis aastateks 1990-1995 Poola presidendiks.

USA presidendi Ronald Reagani nõuniku Richard Pipesi sõnul oli Solidaarsuse roll kommunismi kukutamisel tohutu, sest selle käigus näidati, et töölised ei armasta kommunismi.

Pidustuste tippsündmuseks on kolmapäeval toimuv missa ja kontsert laevatehase väravates. Venemaa on ainus suurem riik, kes oma esindajat pidustustele ei saatnud.

Walesa on siiski saanud terava kriitika osaliseks nii poliitika paremalt kui ka vasakult tiivalt. Töölisliikumise kunagised liidrid ja praegused sotsid süüdistavad teda põhimõtete reetmises, sest ta pooldas vabakaubandust, mis on toonud kaasa majandusliku ebavõrdsuse kasvu.

Parempoolsed poliitikud süüdistavad teda aga selles, et ta oli kommunistide käsilane, kes hoidis ära tõelise antikommunisltiku revolutsiooni 1980. aastate alguses.