“Pole mingit ohtu,” et 130-tonnine jaam valesse kohta kukuks, ütles keskuse juht Vladimir Solovjov ajakirjanikele.

Solovjovi sõnul oli sidekatkestus Nõukogude Liidu aegadel ehitatud Miriga üks tõsisemaid äpardusi, mis 14 aasta vanuse orbitaaljaamaga on juhtunud.

Lennujuhtimiskeskus kaotas Miriga side pärast esmaspäeval kell 18.40 (Eesti aja järgi 17.40) toimunud kontaktivõttu, sõnas keskuse esindaja Valeri Lõndin.

Esmaspäeval ei õnnestunudki enam sidet taastada, teisipäeva pärastlõunal õnnestus ühendust saada kolmel korral. Esimene kontakt katkes mõne minuti pärast, järgmistel kordadel oli side edukas, ütles Lõndin.

Kontrollkeskus saab Miriga ühendust võtta umbes 15-20 minutiks iga orbiidiringi jooksul. Üheks tiiruks ümber Maa kulub alusel umbes sada minutit.

Lõndini sõnul näitasid Mirilt saadud andmed, et õhurõhk jaamas pole langenud, mis peaks hajutama kartuse, et jaam võib kontrolli alt väljuda ja Maale langeda.

“Mir ei kuku teile vana-aasta õhtul pähe,” kinnitas Solovjov.

Solovjovi sõnul olid Miri patareid kuidagi pea kogu energia kaotanud ja jaamaga ei saanud seetõttu raadiosidet pidada. Kui dispetšerid lülitasid välja energiat kulutavad süsteemid, näiteks temperatuuriregulatsiooni, suudeti side taastamiseks piisavalt energiat vabastada.

Miri patareide taaslaadimine päikesepaneelide abil kestab kolmapäeva hommikuni, ütles Solovjov, kelle sõnul pole veel selgunud, mis energiakatkestuse põhjustas.

Venemaa otsustas 1985. aastal orbiidile viidud Miri tänavu maha jätta ning keskenduda osavõtule Rahvusvahelise Kosmosejaama ehitusest, kus kasutatakse suurel määral Miri tehnoloogiat. Mir oli plaanis kukutada veebruari lõpul Vaiksesse ookeani, kuid selleks tuleb jaam hoolikalt orbiidilt välja juhtida.