„Sellist suundumust on ette näha, arvud ju kahekordistuvad, kui praegu on 300, siis kahe nädala pärast on 600 ja veel kahe nädala pärast 1200,” ütles Žvirblienė Leedu Delfile.

300 oli tegelikult eilne seis, täna oli Leedus uusi juhtumeid juba 424.

Küsimusele, kas kehtestatud meetmed aeglustavad haiguse levikut, vastas professor: „Tuleb olukorda jälgida. Kui kõik jääb nii nagu seni, tuleb kasv.”

Žvirblienė sõnul on väga tähtis, et väikestes linnades kehtestatakse kohalikud karantiinid. See takistab levikut ja võimaldab koldeid kontrollida. Aga kõige suurem probleem on suured linnad.

Professor ütles, et tänaval ei ole vaja maskiga käia, sest vabas õhus viirus kergesti üle ei kandu.

„Peamine on siseruumid, me näeme, et inimesed nakatuvad tööl. Palju koldeid on töökohtades, tähendab, ei järgita reegleid – on lähikontaktid, inimesed on ju suletud ruumides,” ütles Žvirblienė.

Vaatamata suurele haigestunute arvule on olukord Leedus Žvirblienė sõnul veel kontrolli all.

Ta märkis, et range karantiin kevadel aitas peatada leviku ja valmistuda sügiseks.

Žvirblienė ütles, et ei taha kedagi hirmutada, aga näha on suundumus ja sügiski ei ole veel lõppenud.

„Ausalt öeldes ootab meid ees pikk talv. November, detsember, jaanuar, veebruar – need on need kuud, kui me käime veel koolis, tööl, veedame aega siseruumides. Ma arvan, et see talvehooaeg tuleb raske. Aga ma ei taha maalida sünget stsenaariumi. Ainult et kui olukord muutub väga tõsiseks, ei maksa imestada mingite otsuste üle, mis kõigile ei meeldi,” ütles Žvirblienė.