Mõni päev varem lahkus Orbáni juhitav Ungari valitsev erakond Fidesz Euroopa Parlamendi Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsioonist, vahendab AFP.

Vastuseks spekulatsioonidele Fideszi võimalike uute liitude üle Euroopa Parlamendis ütles Orbán, et kaalutakse igasuguseid ettepanekuid Euroopa poliitika uuendamiseks.

„Euroopas peaks olema poliitiline kodu meietüüpi inimestele, kes tahavad kaitsta peresid, kaitsta oma kodumaad, kes mõtlevad koostööd tegevate rahvusriikide, mitte Euroopa impeeriumi seisukohalt lähtudes,” ütles Orbán Ungari raadiole. „Me peame tegema tööd selle loomiseks, ma arvan, et selline poliitiline suund saab olema Euroopas otsustav jõud.”

Orbán ütles, et on pidanud läbirääkimisi „poolakatega”, pidades ilmselt silmas Poola valitsevat Õiguse ja Õigluse parteid (PiS), ning Itaalia kahe sisserändevastase ja euroskeptilise erakonna juhi Matteo Salvini ja Giorgia Meloniga.

Eile kuulutas Orbán: „Me peame üles ehitama Euroopa demokraatliku paremtiiva, mis annaks kodu Euroopa kodanikele, kes ei taha migrante, kes ei taha multikulturalismi, kes ei ole laskunud LGBTQ hullusesse, kes kaitsevad Euroopa kristlikke traditsioone, kes austavad riikide suveräänsust ja kes ei pea oma riike mitte osaks oma minevikust, vaid osaks oma tulevikust.”

Fidesz lahkus EPP-st kohe pärast seda, kui fraktsioon hääletas reeglite muutuse poolt, mis avas tee Fideszi liikmelisuse peatamiseks demokraatiaprobleemide tõttu Ungaris.

EPP on Euroopa Parlamendi suurim fraktsioon, kus on koos Euroopa peamised paremtsentristlikud erakonnad.