Tume verstapost saabus ajal, kui New Yorgi ametnikud palkasid kümneid inimesi, et matta koroonaviiruse ohvreid Harti saarele - paika, mida on aastakümneid kasutatud selleks, et matta inimesi, kelle lähikondlasi pole suudetud leida, vahendab uudistekanal The Guardian.

New Yorgis registreeriti kolmapäeval 799 koronaviiruse surma, mis kasvatas surmajuhtumite koguarvu osariigis 7067-ni. Tänaseks on New Yorgis seega koroonaviiruse tagajärjel elu jätnud umbes sama palju inimesi kui terves Suurbritannias.

Ameeriklased leinavad ohvreid, ent on ka märke, et sotsiaalne distantseerumine on aidanud nakatumiste kõverat tasandada. Viimase ööpäeva jooksul toimetati haiglaravile vähem inimesi, kui ühelgi päeval alates kriisi algusest. Ka intensiivravi ja hingamisabi vajavate patsientide arvu kasv näitas stabiliseerumise märke.

"Me päästame elusid sellega, mida me täna teeme," sõnas Cuomo, väljendades ettevaatlikku optimismi märkide osas, et riik on suutnud juhtumite kõverat tasandada.

Kuberner Cuomo aga hoiatas, et riigi edusammud võivad taanduda, kui sotsiaalse distantseerumise reegleid leevendatakse liiga vara.

"Ma palun teil pidada meeles, et 1918. aasta Hispaania gripp tuli kolmes laines," ütles Cuomo. "Oleme esimese laine juures. Kõik eeldavad, et noh, kui oleme sellest üle saanud, on kõik läbi. Ma ei julgeks seda nii kiiresti arvata. Too viirus on meist esimesest päevast saadik sammu võrra ees olnud."

Cuomo lisas, et koroonaviiruse puhangu tagajärjed New Yorgi majandusele saavad arvatavasti olema „laastavamad” kui 2001. aasta 11. septembri terrorirünnaku omad, ja seda „omajagu”. Viiruse levik on Ameerika majanduse seisanud. Viimasel nädalal kaotas töö enam kui 6,6 miljonit inimest.

Massihauad New Yorgi saarekesel

Linn on alates 19. sajandist kasutanud Harti saart New Yorgi elanike matmiseks, kellel pole teadaolevaid lähikondlasi või kelle perekond ei suuda matuseid korraldada.

Tavaliselt maetakse seal iga nädal 25 surnukeha - seda teevad vangid, kes töötavad saarel, mis asub New Yorgi Bronxi linnaosa idakaldal ja kuhu pääseb ainult laevaga.

Arv hakkas suurenema märtsis, kui uus koronaviirus kiiresti üle osariigi levis, tehes New Yorgist pandeemia epitsentri. Nüüd maetakse saarel viis päeva nädalas umbes kaks tosinat surnukeha päevas, ütles matmisi jälgiva parandusosakonna pressiesindaja Jason Kersten.

Matmiseks mähitakse surnu kilest kotti ja asetatakse männipuust kirstu. Surnu nimi kirjutatakse selle peale suurte tähtedega, mis on abiks juhul, kui mõni neist tuleb hiljem üles kaevata. Kirstud asetatakse pikkadesse kitsastesse kaevikutesse, mis kaevatakse valmis masinate abiga.

"Juurde on tehtud kaks uut kaevikut juhuks, kui me neid vajame," sõnas Kersten. Tema sõnul on saarele toodud lepingulised töötajad, sest viirusepuhang on tabanud ka linna peavanglat, kust seni töölisi saarele toodi.

"Sotsiaalse distantseerumise ja turvalisuse huvides ei aita vahi all viibivad kohtu poolt süüdimõistetud inimesed pandeemia vältel matmisi läbi viia," ütles Kersten.

Tema sõnul võib saart ajutiselt kasutada surnukehade ladustamiseks, kui surmajuhtumid peaksid ületama linna surnukuuride läbilaskevõime - olukord, milleni pole veel jõutud. "Me kõik loodame, et see selleni ka ei jõua," sõnas Kersten. "Ent oleme selleks siiski valmis."