OpenDemocracy uuring leidis, et Suurbritannia Konservatiivne Partei sai 2018. aasta novembrist kuni selle aasta oktoobrini Vene ärijuhtidelt ja nendega seotud isikutelt vähemalt 498 850 naela (583 000 eurot), vahendab Business Insider.

Võrreldes sellele eelnenud aastaga oli tegemist märkimisväärse kasvuga, sest siis saadi selliseid annetusi vaid alla 350 000 naela (409 000 euro) väärtuses.

Annetused kasvasid vaatamata sellele, et Briti konservatiividele avaldatakse üha enam survet sidemete katkestamiseks Vene oligarhidega pärast Sergei ja Julia Skripali mürgitamist eelmisel aastal.

Lisaks sellele teatas ajaleht Sunday Times, et üks vilepuhuja on väljendanud tõsist muret Johnsoni peastrateegi Dominic Cummingsi 1990. aastatel Venemaal veedetud aja üle.

Suur annetaja Konservatiivsele Parteile on viimastel kuudel olnud Ljubov Tšernuhhina, kelle mees Vladimir Tšernuhhin oli 2000. aastate alguses Venemaa rahandusminister, leidis OpenDemocracy.

Tšernuhhina annetas viimase aasta jooksul 450 000 naela. 2014. aastal maksis ta 160 000 naela tennisemängu eest Johnsoni ja Suurbritannia endise peaministri David Cameroniga ning 30 000 naela õhtusöögi eest praeguse haridusministri Gavin Williamsoniga.

Varem sel aastal õhtustas Tšernuhhina koos endise peaministri Theresa May ja mitmete Briti valitsuse tollaste naissoost liikmetega, olles enne annetanud Konservatiivse Partei rahakogumisüritusel 135 000 naela.

Selle aasta mais annetas konservatiividele 20 000 naela Londonis asuv avalikkussuhete firma New Century Media, millel on mitmeid sidemeid Venemaaga. 2013. aastal maksis Venemaa valitsus New Century Mediale positiivse kuvandi tekitamise eest Venemaast Suurbritannias, leidis OpenDemocracy.

New Century Media mängis oma rolli teadete kohaselt ka president Vladimir Putini judopartneri Vassili Šestakovi Cameroniga kohtumise korraldamisel 2014. aasta rahakogumisõhtusöögil.

Annetajate hulgas on ka Venemaal sündinud pankur Lev Mihhejev ja energiamagnaat Aleksandr Temerko.

Reutersi teatel ütles Temerko kunagi, et korraldas oma „sõbra” Johnsoniga „vandenõu” ja jõi Johnsoniga veini viimase kabinetis parlamendihoones, kui Johnson oli Suurbritannia välisminister.

„Konservatiivne Partei ei võta vastu välisannetusi, sest need on ebaseaduslikud,” kommenteeris erakonna esindaja. Tema sõnul on annetajad, kellest OpenDemocracy teatab, elanud Suurbritannias aastaid ja on Suurbritannia kodanikud, mis annab neile demokraatliku õiguse erakonnale annetada.

Johnsoni valitsus keeldus samas avaldamast raportit Venemaa võimaliku sekkumise kohta Suurbritannia 2016. aasta Brexiti-referendumisse.

Parlamendi luure- ja julgeolekukomitee saatis Johnsonile oma raporti nädalaid varem, aga selle avaldamist ei ole oodata enne 12. detsembril toimuvaid parlamendivalimisi.