Taas purskama hakanud Islandi vulkaanist õhku paiskunud tolm kujutab endast lennukitele ja lennuliiklusele tõsist ohku, teatab BBC News.

Belfasti, Manchesteri, Birminghami, Aberdeeni, Edinburghi ja Glasgow lennujaamad on suletud. Ära on jäetud ka viis Londoni Stanstedist lahkuma pidanud Eestissegi lendava odavlennufirma easyJeti lendu.

Päästeameti kopterid suudavad veel lennata, sedagi nii kaua kuni nad saavad seda teha visuaalselt ja ei pea tuginema mõõdikutele. BBC soovitab reisijatel oma reisioperaatoriga ühendust võtta.

Agence France-Presse'i teatel võttis otsuse lennuliikluse sulgemise kohta Šotimaal vastu Suurbritannia lennuliikluse ohutust kontrolliv amet NATS.

Lõuna-Islandi Eyjafjallajökulli liustikul olev Fimmvörðuhálsi vulkaan hakkas taas purskama. Politsei evakueeris 14. aprillil kuni 800 kohalikku elanikku. Esimesed pursked toimusid juba 21. märtsil. Kardetakse ka liustikku võimalikku sulamist.

Kõik kommertslennud Suurbritannia õhuruumi ja sealt välja on alates kell 12st Greenwichi aja järgi (kell 14 Eesti aja järgi) määramata ajaks edasi lükatud. Juba on ära jäetud 150 Heathrow ja 138 Gatwicki lendu, teatab briti lennuoperaator BAA.

Islandi vulkaani tolmupilv on peatanud lennuliikluse ka mitmetes Norras ja Rootsi lennujaamades - muu hulgas on suletud Oslo, Kiruna, Luleå ja Skellefteå lennujaamad.

Rootsi Raadio teatel liigub pilv edasi lõuna suunas ja võib hakata häirima ka Taani õhuliiklust. Samuti ka Lõuna-Soomet ja Balti riike - kokku rohkem kui 20 Balti ja Põhja-Euroopa suunas olevat lennumarsruuti. 

Olukord Oslo lennujaamas