Politsei teatas, et lendude käigus üle saare ei ole tuvastatud mingit elu märki. Kohaliku aja järgi ööl vastu teisipäeva teatas politsei, et usutakse, et kõik, keda oleks võinud elusana leida, on evakueeritud, vahendab BBC News.

„Informatsiooni alusel, mis meil on, ei usu me, et saarel on ellujäänuid,” teatas politsei.

Turiste nähti kõndimas üle vulkaani kraatri ääre vaid mõni hetk enne purske algust.

Politsei teatas, et saarelt on päästetud 23 inimest, aga hoiatas, et hukkunute arv võib kasvada.

White Island ehk Whakaari asub Uus-Meremaa Põhjasaare ranniku lähedal ja on üks riigi aktiivsemaid vulkaane. Vaatamata sellele on saar turismiatraktsioon, kuhu korraldatakse päevaretki ja millest lennatakse üle.

Purse White Islandil algas kohaliku aja järgi kell 14.11 (Eesti aja järgi kell 3.11).

Külastaja Michael Schade, kes oli saarelt lahkunud laeval, filmis purset. Schade ütles BBC-le, et oli kraatris vaid 30 minutit enne purset.


Otsepilt kraatrist näitas, et külastajate grupp oli kraatris vahetult enne seda, kui pilt pärast purset mustaks muutus.

Just praegu Uus-Meremaal reisil viibiv eestlane Tarmo on hetkel Uus-Meremaa lõunasaarel, suurlinnadest eemal. Sealkandis võtvat kõik kohalikud juhtunud külma kõhuga.

"Siin juhtuvat iga päev midagi. Loodus on karm ja on tavapärane, et asju juhtub. Täna näiteks lendas üks helikopter Taupo linna lähedal vastu mäge," kirjeldab ta Delfile olukorda, lisades, et temal sel korral plaani White Islandi vulkaani avastama minna ei olnud. "Kaks aasta tagasi, kui siin reisil käisime, oli ühe variandina täitsa aktuaalne, aga ei jõudnud."

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ütles, et saarel või selle ümbruses oli mitmeid turiste nii Uus-Meremaalt kui ka välismaalt.

„Ma tean, et saab olema palju muret ja ärevust nende jaoks, kellel on praegu lähedased sellel saarel, ja ma võin neile kinnitada, et politsei teeb kõik, mis suudab,” ütles Ardern.

Arderni sõnul alustas politsei otsingu- ja päästeoperatsiooni, aga langev tuhk ei lase sündmuspaigale minna.

Politseijuhi asetäitja John Tims ütles, et saarele minek on politsei ja päästeteenistuse jaoks hetkel liiga ohtlik. Timsi sõnul on saar kaetud tuha ja vulkaanilise materjaliga.

„Kui alguses usuti, et saarel või selle lähedal oli purske ajal umbes 100 inimest, siis nüüd usume me, et seal oli alla 50,” teatas politsei. „Mõned neist inimestest on transporditud rannikule, aga paljud arvatakse olevat saarel ja nende saatus pole teada. Rannikule transporditutest vähemalt üks on kriitiliselt vigastatud.”

3. detsembril oli geoloogilisi ohte jälgiv veebileht GeoNet hoiatanud, et vulkaanil võib alata periood, kus purskeaktiivsus on tõenäolisem kui tavaliselt, aga otsest ohtu külastajatele GeoNet ei näinud.