Mitmel pool Ühendriikides ei ole temperatuur nii madalale langenud aastakümneid - pealinnas Washingtonis 20 aastat, Milwaukees 18 ning Missouris 15 aastat - isegi keskläänes, kus külmatalumine on põline harjumus, vahendab BNS.

"Kui te olete alla 40 aasta vana, pole te midagi niisugust varem näinud," ütles sünoptik Ryan Maue.

Suures osas keskläänest eelnes pühapäeval saabuvale pakasele lumesadu.

Pakane ulatub ilmselt isegi nii kaugele lõunasse kui Mehhiko lahe rannikule.

Ilmastikuteadlaste sõnul on pakane tingitud polaarsest pöörisest, vastupäeva liikuvast tihedast külmast õhumassist.

"Põhjapooluselt või polaaraladelt saabub suure ulatusega külm õhumass... jäädes tavaliselt pidama Kanadas, kuid sel korral küündib see Ühendriikide idaossa," ütles riikliku ilmateenistuse sünoptik Phillip Schumacher Põhja-Dakotas Sioux Fallsis.

Ilmaprognoos on kõhedusttekitav: -31 kraadi Celsiuse järgi Põhja-Dakota osariigis Fargos, -35 International Fallsis Minnesotas, -26 Indianapolises ja Chicagos.

Mõnel pool Uus-Inglismaal Ühendriikide kirderannikul langes temperatuur laupäeva hommikul ohtlikult madalale. Vermonti osariigis asuvas East Brightonis langes temperatuur -34,4 kraadini ning Maine'is Allagashis -37,8 kraadini.

Pakane ei jäta puutumata Uus-Inglismaa piirkondi, mis alles taastuvad äsjasest lumetormist.

Laupäeva õhtul oodatakse uut sadu Missouri osariigi idaosas ning Michigani lõunaosas, aga ka Illinoisi kesk- ja Kentucky lääneosas. Samuti Tennessee keskosas.

Lõunaosariikides langeb temperatuur harvaesinevalt madalale. Esmaspäeva varahommikuks ennustatakse Kentuckyle -18 kraadi külma.

Neljapäeval ja reedel riigi kirdeosa räsinud lumetorm nõudis 16 inimelu.