Peaminister Julija Tõmošenko valitsuskoalitsiooni kuulusid temanimeline blokk (BJuT) ja fraktsioonid Meie Ukraina–Rahvuslik Omakaitse (NUNS) ja Litvini Blokk.

„Tänase seisuga pole parlamendis enam koalitsioonidokumenti. Seetõttu ma kuulutan olemasoleva koalitsiooni lõppenuks,“ ütles spiiker Interfaxi vahendusel.

BJuTi liider Tõmošenko jääb esialgu ametisse ning naine kutsus kokku ka pressikonverentsi kommenteerimaks juhtunut. Tõmošenko sõnul ei oma „oranži“ koalitsiooni tegevuse lõpetamine juriidilist jõudu. „Koalitsioon lõhuti ebaseaduslikult“, ütles ta kokkukutsutud pressibriifingul.

Ukraina infoagentuuri UNIANi andmetel on NUNSi fraktsiooni esimees Nikolai Martõnenko juba teatanud, et alustab läbirääkimisi uue koalitsiooni moodustamiseks „teiste poliitiliste jõududega“, vihjates president Viktor Janukovitši Regioonide Parteile.

Ka Litvini Bloki esindajad on samuti teatanud, et on valmis pidama „regionaalidega“ poliitliidu loomise osas läbirääkimisi.

Juhul kui parlamendis ei teki kuu jooksul uut enamust, onpresidendil õigus see laiali saata ja kuulutada välja uued valimised.

President Janukovitš ise on seni pakkunud uueks valitsusjuhiks kolme kandidaati: presidendivalimistel tubli kolmanda koha saanud äritegelast Serhi Tõhõpkot, neljandaks tulnud ülemraada endist spiikrit ja siseministrit Arseni Jatsenjuki ja ühte oma kaasvõitlejatest ning Regioonide Partei liidritest Mõkola Azarovit.