Plahvatus toimus Tokyost 250 kilomeetrit kirdes asuvast Fukushima elektrijaamas kell 15.30 kohaliku aja järgi (8.30 Eesti aja järgi).

Jaapani valitsuse pressiesindaja kinnitusel ei saanud tuumaelektrijaama plahvatuses kannatada metallist surveanum, milles paikneb reaktor, vahendab BNS.

Pressiesindaja Yukio Edano ütles, et plahvatus purustas küll hoone seinad ja lagi lendas õhku, aga radiatsioonitase ei ole elektrijaama ümbruses enam tõusnud, vaid hoopis langeb. Langetada on suudetud ka rõhku reaktoris.

Tuumareaktori siserõhk ja temperatuur hakkasid tõusma reedel, kui jahutussüsteem maavärina ja tsunami tagajärjel üles ütles.

Valitsus andis käsu evakueerida inimesed Fukushimas asuvast elektrijaamast 20 kilomeetri raadiuses.

Fukushima elektrijaamas võib olla toimunud "reaktorisüdamiku sulamine", teatasid Kyodo ja Jiji, riiklik ringhääling NHK andis teada, et sulanud võivad olla uraani sisaldavad metalltorud.

AFP ja AP teatel on piirkonnas tuvastatud radioaktiivset tseesiumi ning radiatsiooni tase on tõusnud 20 korda normaalsest kõrgemaks.

Jaapan hoiatas varem, et maavärina ja tsunami tõttu on riigi kirdeosa kahe tuumaelektrijaama jahutussüsteemid üles öelnud ja tekkinud on väike radiatsioonioht.

Ülivõimas maavärin ja sellele järgnenud tsunami on seni nõudnud Jaapanis kardetavasti vähemalt 1300 inimese elu.

Valitsuse teatel on reedel toimunud 8.9-magnituudise maavärina purustuste täit ulatust veel vara hinnata. Kinnitatud andmetel on surma saanud 300 inimest, kuid ajakirjandus räägib 1300 ohvrist.

"Kahjuks peame me olema valmis selle arvu oluliseks suurenemiseks," ütles kabinetisekretär Yukio Edano ajakirjanikele. Jaapanile on tulnud pärast maavärinat abipakkumisi 50 riigist.

Maavärin oli nii võimas, et Vaikse ookeani piirkonnas Põhja- ja Lõuna-Ameerikani välja põgenesid tuhanded inimesed tsunamihirmus oma rannikul asuvatest kodudest.

Nüüdseks on selgunud, et mujal kui Jaapanis hiidlaine midagi tõsisemat korda ei saatnud. Jaapani kirderanniku linnadesse ja küladesse paiskus aga kuni 10 meetri kõrgune laine, viies kaasa maju ja laevu ning pühkides minema kõik, mis tema teele jäi.

Varem teatati, et tuumaelektrijaamade operaatorfirma TEPCO püüab alandada reaktorite survet kahes elektrijaamas Tokyost 240 kilomeetrit põhjas. Surve hakkas tõusma, kuna elektrikatkestuse tõttu ei toimi enam jaamade jahutussüsteem.

Daiichi jaama reaktoritest lasti välja radioaktiivset gaasi, kuid peaminister Naoto Kani kinnitusel oli leke "pisike". Saasteohu tõttu evakueeriti elektrijaama piirkonnast tuhanded elanikud, laiendades evakuatsioonitsooni kolmelt kümnele kilomeetrile.

Jaapani eksperdid ja valitsus kinnitasid varem, et tuumakatastroofi ohtu ei ole.

"Kergveereaktorite puhul ei ole Tšernobõl võimalik. Jahutusvedeliku vähenemine tähendab temperatuuri tõusu, aga see peatab ka reaktsiooni," seletas Tokyo ülikooli professor Naoto Sekimura.

"Isegi halvima stsenaariumi korral tähendaks see mõningast radioaktiivset leket ja seadmete riket, aga mitte plahvatust. Kui gaasi ettevaatlikult välja lasta, ei ole leke suur. Kindlasti mitte rohkem kui kolme kilomeetri raadiuses."

140 aasta võimsaim maavärin

Jaapanis, kus maavärinate kohta on andmeid viimasest 140 aastast, ei ole nii võimsat maa-alust tõuget varem olnud, kogu maailmas on see esialgseil andmeil viiendal kohal.

Kirde-Jaapanis 74 000 elanikuga Kesennuma linnas puhkesid maavärina tagajärjel tulekahjud ja kolmandik linnast on vee all.

Mitmed elektrijaamad ja naftatöötlustehased suleti, üks tehas põleb. Miljonid inimesed jäid elektrita.

Põleb ka miljoni elanikuga rannikulinna Sendai lennujaam, linn ise on vee all. Uudisteagentuuri Kyodo teatel on rannikupiirkonnas kaotatud ühendus nelja rongiga.

Kyodo andmetel ei pääsenud Tokyos 116 000 kontoritöötajat reede õhtul koju, sest maavärina ja sellele järgnenud tugevate järeltõugete tõttu ühistransport ei töötanud.

Reedel olid mitmed lennujaamad, teiste hulgas Tokyo Narita suletud ja raudteeliiklus oli peatunud. Suletud olid ka kõik sadamad.