"Saaga" sai alguse Soome jäähokikoondise noore mängija Mikael Granlundi poolt MM-i poolfinaalis Venemaa vastu tehtud tehtud väravast. Tegemist oli äärmiselt oskusliku õhuviskega (ilmaveivi, mida saab soome keeles ka laiemalt tõlgendada), mille kohta legendaarne spordireporter Antero Mertaranta entusiastlikult kinnitas, et tegu on ühe MM-i ajaloo ilusama väravaga, vahendab Iltalehti.

Järgmine etapp saagas oli aga maailmameistriks tulnud hokikoondise saabumine kodumaale, mida on mitmel pool kritiseeritud selle tõttu, et koondislased ja hokiametnikud olid avalikkuse ette tulemise ajaks liigselt vägijooke tarbinud. Koondise abitreener Pasi Nurminen, kes oli lennukist väljumise ajal juba "üsna lõbusas tujus", komistas ning kukkus punasele vaibale pikali. Sellest vahejuhtumist tehtud video sai palju vastukaja ning ristiti irooniliselt samuti ilmaveivi-ks.

18. mail eetris olnud "A-studio" saates keerati teemale aga järjekordne vint peale. Nimelt näidati 1980. aastast pärit videot, kus tollal juba 80-aastane president Urho Kaleva Kekkonen lennukist väljudes komistab ja kukub. Video taustaheliks on lisatud Granlundi väravale järgnenud Mertaranta emotsionaalne kommentaar, kus jääb näiteks kõlama lause: "Vaadake selle noore trikimehe liikumist!" Video pealkirjaks on pandud "Kekkosen ilmaveivi". Telesaate toimetaja Katri Makkonen juhatas naljavideo sisse järgmiselt: "Viimastel päevadel on palju räägitud Mikael Granlundi ilmaveivist, siis Pasi Nurmineni ilmaveivist, kuid eks on ilmaveivit osatud sooritada ka varem."

Huumorivideo on juba tekitanud internetikeskkonnas palju vaidlusi ning vägagi kriitilise seisukoha võttis Keskerakonna väljaanne Suomenmaa, mis peab rahvusringhäälingu käitumist maitsetuks.

"A-studio stiilitunnetuse üle on aeg-ajalt imestatud. Nüüd on imestuseks eriti suur põhjus. Küsimus pole ainult presidendi, vaid ka kõikide vanade inimeste pilkamisega," kirjutab ajaleht.

Suomenmaa toimetus rõhutab, et videost on ka näha, et Kekkonen astub järsu trepi peal valesti ning seega pole tema kukkumise põhjuseks alkoholijoove.

"Kekkoneni kukkumise võrdlemine hokimeeste purjutamisega on maitsetu ja solvav. Rahvusringhäälingu juhatusel on põhjust vähemalt asutuse sees asjast rääkida. Ja poleks ka paha, kui saabuks avalik vabandus," nendib Keskerakonna häälekandja.

Iltalehti andmetel on rahvusringhääling YLE saanud Kekkoneni-nalja tõttu teravat tagasisidet ka mujalt.

Vaata asjakohaseid videomaterjale!

Mikael Granlundi värav ja Antero Mertaranta kommentaar

Abitreener Pasi Nurmineni ilmaveivi

President Kekkoneni komistamine