Vázquez võitis 52,8 protsendiga paremtsentristliku rivaali Luis Lacalle Pou ees, keda toetas 40,5 protsenti valijatest, vahandab Reuters ametlikke valimistulemusi.

Lacalle Pou tunnistas kaotust juba pärast esimeste valimistulemuste avaldamist ning tuhanded valitseva Frente Amplio (Laia Rinde) toetajad valgusid Montevideo tänavatele tähistama.

Olles presidendiametis aastatel 2005-2010 aitas Vázquezi heaoluprogrammide ja ärisõbraliku poliitika segu anda hoogu Uruguay aastakümne kestnud majanduskasvule ja vähendada vaesust.

Vázquez võtab ameti üle oma liitlaselt ja endiselt geriljalt José Mujicalt, kelle otsekohene ja pretensioonitu stiil andsid talle rahva laiaulatusliku toetuse.

Ametiühingujuhi pojana, kes kasvas üles pealinna töölislinnaosas, lõpetas Vázquez oma esimese ametiaja 70-protsendise toetusega. Uruguay seadused ei luba ühel isikul kaks korda järjest presidendiks kandideerida.

Vázquez toetas Uruguay kanepi legaliseerimise seadust, kuid ei olnud selle suhtes nii entusiastlik kui Mujica ning on öelnud, et võib seda mõõdukamaks muuta, sõltuvalt selle mõjust.

Mujica reformid – homoabielude ja abordi ning marihuaana legaliseerimine – kindlustasid Uruguay mainet Ladina-Ameerika ühe vabameelsema riigina, kuid pahandasid konservatiivseid valijaid.

Lacalle Pou ähvardas valituks osutumise korral suure osa neist seadustest tagasi võtta, kuid ta ei pälvinud töölisklassi ja maapiirkondade toetust.

Frente Amplio saavutas eelmisel kuul enamuse ka Uruguay kongressis, mis tähendab, et Vázquezil on riigi üle kindel kontroll, kui ta 1. märtsil oma ametiaega alustab.