AKP 41-protsendine toetus oli selge langus võrreldes 2011. aasta valimistega, kui koguti ligi pool häältest, vahendab AFP.

Türgi valimissüsteemi järgi peab AKP esimest korda pärast 2002. aasta võimule tulemist koalitsiooni moodustama.


Teise sensatsioonilise valimistulemusena ületas selgelt kümneprotsendilise läve kurdimeelne rahva demokraatlik partei (HDP).

Kui loetud oli 99,9 protsenti häältest, juhtis AKP, millele järgnesid vabariiklik rahvapartei (CHP) 25 protsendiga, rahvusliku liikumise partei (MHP) 16,5 protsendiga ja HDP 13 protsendiga.

Valimisaktiivsus oli 86 protsenti.

Ametlike hinnangute järgi saab AKP 550-liikmelises parlamendis 258, CHP 132, MHP 81 ja HDP 79 kohta.

Need tulemused purustavad Erdoğani unistuse leppida kokku uues põhiseaduses, mis muudaks Türgi riigivalitsemise süsteemi parlamentaarsest presidentaalseks. Selline muudatus nõuaks kahekolmandikulist häälteenamust parlamendis.

Peaminister ja AKP juht Ahmet Davutoğlu püüdis pärast valimistulemuste teadasaamist vaprat nägu teha.

„Valimiste võitja on taas AKP, pole kahtlust,“ ütles Davutoğlu. „Meie rahva otsus on lõplik. See on kõigest kõrgemal ja me tegutseme sellele vastavalt.“

Valimised olid isiklik võit HDP karismaatilisele juhile Selahattin Demirtaşile, keda nimetatakse Türgi Obamaks tema lihvitud kõnepidamisoskuse tõttu. Demirtaş teatas, et koos AKP-ga koalitsiooni ei minda, vaid ollakse ausas opositsioonis.

Kõige tõenäolisem koalitsioonipartner AKP-le on analüütikute sõnul MHP, mille juht Devlet Bahçeli ei välistanud koalitsioonis osalemist, kuid ütles, et valimistulemused on AKP lõpu algus.