Sukeldujaid takistasid otsingutel tõusev vesi ja muda. Paraku ei lase need ka "vangidel" esialgu välja pääseda. Vähemalt tegelevad nad ujuma ja sukelduma õppimisega.

Üks variant on koobastes oodata, kuni veetase alaneb. Üleujutuste tõttu on aga oht, et ootusaeg veniks tohutu pikaks. See võib kesta neli kuud, kuid halvimal juhul isegi seitse kuud.

Hukkunu on 38-aastane Tai kodanikust Saman Kunan, endine mereväelane, kes abistas päästjaid vabatahtlikuna.

Ta paigutas veega täidetud koobastesse poisteni viivale ca 3,2 kilomeetri pikkusele marsruudile hapnikupaake – praegune meetod vangidele lisaõhu saatmiseks -, aga jäi tagasiteel lõpuks ise ilma vajaliku hapnikuta.

Ta kaotas teadvuse ja ei ärganudki enam, kuigi sukeldumiskaaslane püüdis teda elustada.

See juhtus kohaliku aja järgi täna öösel kella 1 paiku, meie aja järgi eile õhtul 21 paiku (ajavahe on neli tundi Tai Doi Nang Noni piirkonna kasuks).

Pole kindel, kuidas ootamatu surm mõjutab koopasse vangistatute päästmise plaane. Puudub ka ühene arusaam, et milline taktika 13 inimest kindlasti vabadusse aitaks. Üks idee on saata sukeldujad laste juurde, neile sukeldumismaskid jagada ja nad läbi veega täidetud tunnelite juhatada.

Õnnetu hukkumisjuhtumi järel on tekkinud mure, et kas koobastes jätkub ikka seal piisavalt hingamiskõlbulikku õhku, kus 13 inimest päästjaid ootavad. Palju hapnikku kulutasid paraku ka koobastes töötavad päästjad.

Päästjad valmistavad käiku laskma viie kilomeetri pikkust voolikut, mille vahendusel koopavangideni õhku saata.

Tai kuningas Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun lasi teatada, et hindab päästjate pingutusi kõrgelt ja kuninglik pere maksab Saman Kunani matused kinni.

Tai mereväe eriüksuse ülem Apakorn Yookongkaew ütles, et päästemeeskond usub endiselt, et suudab oma tööd teha.

Kui Apakornilt küsiti, kuidas poisid peaksid koopast välja saama, kui kogenud sukelduja seda ei suutnud, vastas ta, et lastega oldaks ettevaatlikumad.

Võimud on nüüd mures langeva hapnikutaseme pärast kambris, kus poisid ja nende treener lõksus on. Hapnikutaset on langetanud suur hulk inimesi, kes koopasüsteemis töötavad, teatas Chiang Rai provintsi kuberner Narongsak Osottanakorn.