Kui Hammondi välisministriks saamine kinnitust leiab, on see tugev signaal Suurbritannia Euroopa liitlastele, sest Hammond on öelnud, et eelistaks Suurbritannia väljaastumist Euroopa Liidust, kui peaminister David Cameron ei saa liikmeksolekule paremaid tingimusi, vahendab Reuters.

Cameron on lubanud Suurbritannia Euroopa Liidu liikmeksoleku tingimused üle vaadata, kui ta järgmisel aastal tagasi valitakse, ning korraldada referendumi Euroopa Liidu liikmeksoleku üle, mille tulemus oleks arvamusküsitluste järgi ettearvamatu.

„Täna astun ma pärast nelja aastat tagasi välisministri ametist, et teenida alamkoja liidrina,“ kirjutas Hague Twitteris. Oma uues rollis hakkab ta koordineerima valitsuse asju Briti parlamendi alamkojas.

„Uuendused poliitikas on head ja ametikohast kinnihoidmine ei ole eesmärk omaette,“ lisas Hague.

Cameron, kes peab 53-aastast Hague'i teadaolevalt oma sõbraks, ütles, et tahab lahkuvale välisministrile tohutut tunnustust avaldada ning teatas, et Hague jääb tema de facto poliitiliseks abiks ja mängib tähtsat rolli järgmises valimiskampaanias.

Hague'i järgmistel parlamendivalimistel kandideerimisest loobumist oodati niikuinii, kuid arvati, et ta jätkab välisministrina kuni valimisteni.

Teatati, et Cameron on nõustunud veel seitsme ministri tagasiastumisega, kelle hulgas on portfellita minister Kenneth Clarke – Suurbritannia Euroopa Liidu liikmeksoleku veterantoetaja. 74-aastase Clarke'i lahkumist tõlgendatakse tõenäoliselt märgina sellest, et Cameron muutub euroskeptilisemaks.

Kõrgetasemelist töökohta on lisaks pakutud endisele kaitseministrile ja tuntud euroskeptikule Liam Foxile.