Hennala sõjaväeosa väravasse oli varjupaigataotlejate bussile vastu tulnud 30-40 meeleavaldajat, teatas konstaabel Esa Mäkelä Lahti politseist. Üks ilutulestikurakettide loopija sai trahvi, vahendab Yle Uutiset.

Bussis oli 49 varjupaigataotlejat, kellest suurem osa oli Iraagist. Nende hulgas oli ka väikseid lapsi, ka sülelapsi.

Rahutused algasid Hennalas juba tund enne esimese bussi saabumist. Meeleavaldajad viskasid kive Soome Punase Risti töötaja suunas, kui ta väravavalvurile kohvi viis. Ükski kivi ei tabanud.

Reede hommikul saabus Hennalasse veel kolm bussitäit varjupaigataotlejaid ja oodata oli veel üht. Lahtisse tuli kokku 250 varjupaigataotlejat.

Neljapäeva õhtul kella 22.30 ajal visati Kouvolas Keltakangases varjupaigataotlejate hädamajutuspaika süütepudel, teatas Soome politsei.

Kohal viibinud turvamehed kustutasid pudeli ja pidasid kinni kahtlustatava kohaliku umbes 50-aastase mehe.

Hoone kahjustada ei saanud ning inimestele vigastusi ei tekitatud. Politsei uurib asja süütamiskatsena.

Soome valitsus tegi nende sündmuste tõttu avalduse:

„Soome valitsus mõistab karmilt hukka eelmise öö rassistlikud meeleavaldused riiki tulnud varjupaigataotlejate vastu. Vägivald ja sellega ähvardamine on alati hukkamõistetavad, ütlevad peaminister Juha Sipilä, välisminister Timo Soini ja rahandusminister Alexander Stubb.

Soome on rahvusvaheline, avatud ja salliv riik, kus suur enamus aktepteerib sisserändajaid.

Soome valitsus ja ametivõimud jälgivad olukord hoolikalt. Valitsuse sisserännat puudutav ministrite töögrupp arutab juhtunut oma järgmisel kohtumisel.“