21 Aasia ja Vaikse ookeani riigi, sealhulgas Venemaa juhid on kogunenud Pekingisse iga-aastasele Aasia-Vaikse ookeani majanduskoostöö (APEC) tippkohtumisele. Esmaspäeva õhtul 2008. aasta Pekingi olümpiamängudeks valminud veespordihallis - Veekuubikus - toimunud üritusel istus Putin Hiina esileedi Peng Liyuani kõrval, kirjutab Foreign Policy.

Hiina president Xi Jinping, kes istus oma abikaasa teisel käel, võib sellist kohtade asetust nüüd kahetseda.

Samal ajal, kui Xi oli hõivatud vestlusega USA presidendi Barack Obamaga, kes istus tema paremal käel, asus Venemaa tiigreid paitav ja ratsutav president tegutsema.

„Pärast lühikest vestlust – võib peaaegu ette kujutada Pengi arendamas sobivalt klišeelikku vestlust nagu: „Oi, kas siin pole jahe“ - tõusis Putin äkki püsti, haaras kahe käega beeži mantli ja mässis selle rüütellikult Hiina esileedi õlgade ümber. Naine naeratas kombekalt, tänas teda ja istus – et libistada mantel vaid mõni hetk hiljem salamahti oma õlgadelt teenija ootavate käte vahele,“ kirjeldab Foreign Policy olukorda.


Hiina kesktelevisioon (CCTV) püüdis kogu episoodi videosse. „Putin pani just oma mantli Peng Liyuani keha ümber,“ märkis CCTV kommentaator. Suured Hiina uudisteväljaanded, nagu internetihiiglane Sina ja Phoenix Media panid kiiresti video üles ja see hakkas ringlema ka Hiina sotsiaalmeedias. „Hiina Twitteris“ Weibos oli isegi lühiajaline hashtag „Putin annab Peng Liyuanile oma mantli“.

Siis aga sekkusid tsensorid.

Tundide jooksul pärast ülespanemist olid videod Hiina uudistekanalitest kustutatud ja tsensorid eemaldasid neid ka sotsiaalmeediast.