Telesaatest selgus, et hooldekodu personal kiusas ja ründas patsiente füüsiliselt igapäevaselt, mistõttu 13 neist töölt kõrvaldati, vahendab Daily Telegraph.

BBC Teatel arreteeriti kolm meest ja üks naine.

Arengupuudega inimeste abiorganisatsiooni Mencap juht Mark Goldring kutsus kolmapäeva hommikul üles kogu asutust sulgema. Goldring ütles BBC Radio 4-le, et patsientide kohtlemine oli kohutav ja tundus piinamisena.

„Nende isikute käitumine oli julm ja barbaarne ning juhtkond paistis olevat kaassüüdlane või polnud seda olemas. See oli skandaalne ja hooldekodu tuleks sulgeda,“ ütles Goldring.

Reporteri salaja salvestatud videost on näha, kuidas personal õhutab patsiente enesetappu sooritama, lööb neid näkku, sunnib külma duši alla ja surub tooliga vastu põrandat.

Uurimise käigus selgus, et väärkohtlemisest oli varem teatatud nii juhtkonnale kui ka ravikvaliteedikomisjonile, mis aga kumbki mitte midagi ette ei võtnud.

Väärkohtlemine leidis aset hooldekodus, mis on mõeldud täiskasvanud autistidele ja arengupuudega inimestele. Asutust opereerib ettevõte nimega Castlebeck, millel on Suurbritannias veel üle 50 hooldekodu.

Kõige suurem piinaja oli hooldekodu kõrgema astme töötaja nimega Wayne. Üks temaga seotud intsident oli selline, kus naine üritas aknast välja hüpates enesetappu sooritada.

Kui naine pärast enesetapukatset maas lamas, kummardas Wayne tema kohale ja ütles: „Tee seda, tee seda kohe, ma olen siin. Sa lähed lendama. Kui sa maad puudutad, mis sa arvad kas kostab müts või plärts? Ma hoian seda (akent) sinu jaoks lahti. Mulle meeldiks, kui paljud teist hüppaksid, te ei kujuta ette.“

Teisel juhul rahustab Wayne geneetilise väärarenguga 18-aastast Simone’i, vangistades viimase pooleks tunniks oma tooli alla. Teine töötaja hoiab tüdruku pead oma haardes, vaatamata sellele, et ta ei osuta mingit vastupanu.

Simone saadetakse ühel päeval kaks korda külma duši alla, kus personal ta suuvee ja šampooniga üle valab. Tüdruk karjub: „Külm on, ema!“

Samal õhtupoolikul, kui temperatuur on veidi üle nulli, viib Wayne Simone’i aeda ja valab talle kannutäie vett pähe. Tagasi majja viib Wayne tüdruku alles siis, kui ta liikumatult maas lamab ja külmast väriseb.

Kui Simone samal ööl magada ei saa, kallatakse ta koridoris korduvalt külma veega üle ja hoitakse külma puhuvat ventilaatorit tema näo ees.

Personal piinab ka 37-aastast Simonit, kelle vaimne tase on nelja-aastase oma. Üks töötaja lööb Simonit korduvalt näkku, kuni ta ütleb: „Ding, ding.“