Obama pöördus ameeriklaste poole, kes küsivad, miks peaksid nad hoolima millestki, mis toimub kuskil kaugel maailma osas, ning teatas NATO liitlastele, et Venemaa brutaalse jõuga silmitsi seistes on aeg tugevdada allianssi, mille paljud liikmed on pärast külma sõja lõppu kaitsekulutusi kärpinud, vahendab Reuters.

Vabariiklastest kriitikutele, kes nõuavad, et ta oleks karmim, ütles Obama: „Praegu ei ole aeg kelkimiseks, see ei ole külma sõja taaskäivitamine ning ei ole lihtsaid vastuseid ega sõjalist lahendust.“

Obama kõne tundus kohati nagu Putini 18. märtsil Krimmi annekteerimise puhul peetud kõne peegelpilt.

„Vaid see, et Venemaal on Ukrainaga pikk ühine ajalugu, ei tähenda, et ta peab saama dikteerida Ukraina tulevikku. Mitte mingi hulk propagandat ei muuda õigeks seda, mille kohta kogu maailm teab, et see on vale,“ ütles Obama.

Obama lükkas ümber mitmed Venemaa presidendi argumendid Ukraina kohta.

Obama sõnul on vale võrrelda Venemaa sissetungi Ukrainasse USA juhitud sõjaga Iraagis või NATO sõjalise kampaaniaga Serbia vägede väljatõrjumiseks Kosovost, sest mõlemal juhul tõmbusid Ühendriigid ja liitlased võõralt pinnalt välja, samas kui Venemaa jääb Krimmi.

Obama rääkis oma vanaisa osalemisest Teises maailmasõjas, et lükata ümber Putini väited, et lääs toetab Ukrainas fašiste, neonatse ja antisemiite.

„On absurdne väita, nagu Vene häälte pidev trummipõrin teeb, et Ameerika on ühises vandenõus fašistidega Ukrainas või ei austa Vene rahvast. Minu vanaisa teenis Pattoni armees, nii nagu paljud teie isad ja vanaisad võitlesid fašismi vastu,“ ütles Obama.

Obama rõhutas NATO ühiseid väärtusi, samas kui Putin mõistis hukka lääne topeltstandardid. Obama märkis, et Venemaal ei ole enam ei sõjalist blokki ega ideoloogiat.

Samas kui Obama kõneles Euroopa riikide kümnete lippude taustal, mis on rahvusvahelise ühtsuse sümbol, koosnes Putini taust vaid Venemaa trikolooridest.

Putin kõndis kõnepulti mööda pikka punast vaipa läbi kullatud uste, mille avasid jäigas valveseisangus sõdurid. Obama kõndis lihtsale puust lavale ilma sõjaväelise eskordita ning ustel võis näha ihukaitsjaid.

Putin kõneles parlamendi mõlemale kojale ja regioonide esindajatele ning esireas istus valitsus. Kõne katkestati pidevalt kiiduavaldustega, kohati seistes, hüüti „hurraa“ ja poetati pisaraid.

Obama kõnet kuulas viisakas vaikuses Euroopa „noortest arvamusliidritest“ välja valitud publik, kelle peamine huvi oli ürituse jäädvustamine nutitelefonide ja iPadidega.

Putini kõne oli täis Venemaa ajaloolisi kaebusi, süüdistusi ja alandusi seoses Nõukogude Liidu lagunemisega ning lääne süüdistamist silmakirjalikkuses ja halvas käitumises Venemaa suhtes.

Obama väitis, et pärast külma sõja lõppu on lääs loonud Venemaaga kultuurilised ja kaubanduslikud sidemed mitte teenena Moskva ees, vaid lähtudes ühistest huvidest. G7-st sai G8 ning kaks endist vaenlast on teinud koostööd tuumarelvade arvu vähendamiseks ja Süüria keemiarelvade kontrolli alla võtmiseks.

„Niisiis on maailm huvitatud tugevast ja vastutustundlikust Venemaast, mitte nõrgast. Ja me tahame, et Vene rahvas elaks turvaliselt, jõukalt ja väärikalt nagu kõik teised, uhkena oma ajaloo üle. Aga see ei tähenda, et Venemaa võiks oma naabreid karmi käega kohelda,“ ütles Obama.