Obama ütles enne reisi Euroopasse ja Ladina-Ameerikasse, et üks tähtsamaid asju, mida ta visiidi käigus teha saab, on USA liitlaste julgustamine, kes võivad olla mures pärast Trumpi võitu eelmisel nädalal toimunud USA presidendivalimistel, vahendab Reuters.

Trump sarjas NATO liitlasi kampaania käigus selle eest, et viimased ei maksa piisavalt iseenda kaitsmise eest, ning väitis, et USA maksab ebaproportsionaalse osa, mida on liiga palju, võttes arvesse maailmas aset leidnud muutuseid.

Vaatamata kampaaniaaegsele kriitikale andis 20. jaanuaril ametisse astuv Trump Obama sõnul mõista, et jääb suhete säilitamisele USA liitlastega kindlaks.

„Minu vestluses presidendiks valituga väljendas ta suurt huvi meie strateegiliste tuumiksuhete säilitamise vastu,“ ütles Obama pressikonverentsil enne ärasõitu. „Niisiis üks sõnumitest, mida ma saan edastada, on tema kindlaks jäämine NATO-le ja transatlantilisele alliansile. Üks kõige tähtsamaid funktsioone, mida ma saan sellel etapil täita … on anda neile teada, et ei ole mingit otsustavuse vähenemist, mis puudutab Ameerika kindlaks jäämist tugeva ja jõulise NATO-suhte säilitamisele, ning selle tunnistamist, et need liitlassuhted ei ole head ainult Euroopa jaoks, need on head Ühendriikide jaoks ja need on eluliselt tähtsad maailma jaoks.“

Obama külastab oma viimasel välisvisiidil Kreekat, Saksamaad ja Peruud. Ees ootavad kohtumised Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli ja teiste Euroopa juhtidega. Peruus kohtub Obama majandusalasel tippkohtumisel Hiina presidendi Xi Jinpingi ja teiste Vaikse ookeani riikide juhtidega.

Obama ütles, et USA välispoliitika jääb üsna stabiilseks, vaatamata muudatustele administratsioonis, osaliselt USA valitsuse teiste riikidega suhtlemise ulatuslikkuse tõttu.

„Igapäevaste uudiste pinna all on tohutu järjepidevus, mis muudab meid asendamatuks riigiks, mis puudutab korra hoidmist ja õitsengu edendamist üle maailma. See jätkub,“ ütles Obama Valges Majas.