Trump maalis USA-st sünge pildi kui riigist, mis on ebaseaduslike sisserändajate piiramisrõngas, mida ähvardavad Islamiriigi võitlejad, mida pidurdab kokku varisev infrastruktuur ja nõrgestavad ebaõiglased kaubanduslepingud, vahendab Reuters.

Trump lubas ehitada „suure piirimüüri“. Ta ütles, et ebaseaduslikud sisserändajad võtavad USA kodanikelt ära töökohti ja mõnedel juhtudel panevad toime kuritegusid.

„Me peatame selle,“ teatas Trump.

Trumpi sõnul hoiduks ta presidendina mitme riigi vahelistest kaubanduslepetest ja püüdleks selle asemel kahepoolsete lepete poole. Ta peaks uuesti läbirääkimisi Kanadat, USA-d ja Mehhikot ühendava Põhja-Ameerika vabakaubandusleppe NAFTA üle. Ta karistaks firmasid, mis viivad töökohad USA-st välja ja toovad siis välismaal valmistatud tooted USA-sse.

„Me ei kirjuta kunagi alla halbadele kaubanduslepetele,“ kuulutas Trump. „Ameerika eelkõige!“

„Ma olen liitunud poliitilise areeniga, et võimsad ei saaks enam minna inimeste kallale, kes ei suuda ennast kaitsta,“ ütles Trump. „Keegi ei tunne süsteemi paremini kui mina, mistõttu suudan vaid mina üksi seda parandada.“

Trump maalis kõnes endast portree kui värskest alternatiivist traditsioonilistele poliitikutele, kes on valmis kaaluma uusi lähenemisi vastumeelsetele probleemidele ning aitama töölisklassi inimesi, kes võivad tunda end hüljatuna.

Trump ütles, et Clintoni riigisekretärina aetud poliitika Iraagis, Liibüas, Egiptuses ja Süürias muutis halva olukorra veel halvemaks. Ta süüdistas Clintonit Islamiriigi tõusus ja mõistis hukka Clintoni valmisoleku võtta vastu tuhandeid Süüria põgenikke.

„Pärast 15 aastat sõdu Lähis-Idas, pärast triljonite dollarite kulutamist ja tuhandete elude kaotamist on olukord halvem, kui ta on kunagi varem olnud. See on Hillary Clintoni pärand: surm, häving, terrorism ja nõrkus,“ lausus Trump.

Trump süüdistas Clintonit ka selles, et ta on suure äri, eliidi meedia ja suurte, praegust poliitilist süsteemi säilitada soovivate doonorite marionett.

„Seetõttu on Hillary Clintoni sõnum, et asjad ei muutu kunagi. Minu sõnum on, et asjad peavad muutuma – ja nad peavad muutuma kohe,“ ütles Trump.

Trump ütles, et tegeleb kiiresti vägivallaga, mis on olnud USA meedias peateema, näiteks viie Dallase politseiniku mahalaskmine varem sel kuul. Trump lubas alistada „ISIS-e barbarid“.

„Mul on sõnum teile kõigile: kuritegevus ja vägivald, mis täna meie riiki vaevab, lõpeb varsti. Alates 2017. aasta 20. jaanuarist taastatakse ohutus,“ ütles Trump. 20. jaanuaril astub järgmine president ametisse.