Vesti TV uurimusest selgus ka kurb tõsiasi, et osadele kodanikele polnud selle salaobjekti olemasolu juba ammu uudiseks. Stalini punkrisse on juba ammu üks erafirma ekskursioone teinud ja selle pealt suurt raha kasseerinud.

„Sellest punkrist läheb Kremli suunas viie kilomeetri pikkune tunnel, mida mööda saab sõita soomustehnika. Punker on hea arhitektuuriga ja see asub mitte Tšerkizovo turu, vaid staadioni territooriumi all," selgitas Moskva peaarhitekt Aleksandr Kuzmin ja lisas, et Izmailovo linnaosas asuvas kompleksis käivad praegu remonttööd.

Jutt käib Stalinetsi staadionist - 1940. aastate algul rajatuna mahutas see oma hiigeltribüünidega 120 000 inimest ja oli Euroopa suurim. Toona ei teadnud keegi, et selle all asub salapunker - arvati, et sõja puhul sakslased ei hakka staadione pommitama, kuna nende sõjavägi hakkaks neid võidu puhul ise kasutama.

Punker oli seotud tunnelitega kesklinna ääres Taganskaja metroojaama rajoonis asunud maa-aluse õhutõrje komandopunktiga. Teise maailmasõja järel punker konserveeriti ja selle olemasolu unustati.

„Tema otsa „komistati" sõna otseses mõttes uuesti alles 1990ndate algul. Seejärel ostis selle välja üks ettevõtja ja rajas sinna kaubalaod," selgitas ühiskondliku ühenduse Архнадзор koordinaator Konstantin Mihhailov.

Strateegilise tähtsusega punker käib juba peaaegu kaks aastakümmet käest-kätte. Praegu asub selles muuseum - väidetavalt Venemaa relvajõudude muuseumi filiaal, mis ise aga eitab sellise filiaali olemasolu.

Tuure selle sisemusse korraldavad kõik soovijad - pool seaduslikult kasseeritakse huvilistelt selle eest 12 000-15 000 rubla (4200-5200 krooni).

Stalini salapunker ühendab endas tervet maa-aluste tunnelite, ruumide, ladude ja angaaride võrgustikku, millel on Izmailovos maapinnal kümneid väljapääse.