Alfred McEwen jälgis koos oma meeskonnaga Marsi, kasutades selleks HiRISE kaamerat NASA tehiskaaslase Mars Reconaissance pardal. Teadlaste meeskond märkas mõnedel planeedi mäenõlvadel nähtusi, mis kaovad talvel ja ilmuvad uuesti kevadel, vahendab CNN.

Need voolused ilmuvad Marsi ekvaatori lähedal lõunapoolkeral, kus temperatuurid võivad olla sobivad vedela vee olemasoluks. Et Mars asub Päikesest 80 miljonit kilomeetrit kaugemal kui Maa, tõusevad temparatuurid harva üle külmumispunkti. Enne värskeid avastusi arvati, et Marsil on vett jääna polaarpiirkondades ning seda on avastatud ka keskmistel laiustel. Tegemist on esimese korraga, kui on leitud häid tõendeid vedela vee olemasolu kohta planeedil.

Ekvaatoril võib temperatuur suvel tõusta kuni +20 kraadini Celsiuse järgi. Keskmistel laiustel aga, kus vaatlused läbi viidi, kõiguvad temperatuurid nullist kraadist suvisel keskpäeval kuni -60 kraadini öösel.

Värskes uurimuses kõne all olev vesi arvatakse olevat soolane, sest varasemad Marsi uurimused on näidanud, et planeedi pind on soolane. Voolused on väljasirutatud sõrmede kujulised ja väikesed, mitte kuskil ei ole nad Maa suurte jõgedega võrreldavad. Nad on ka väga kitsad – 0,5 kuni 5 meetrit laiad.

Kindlalt on Marsil leitud seitse kohta, kus selliseid võimalikke vedelikuvoolusi esineb. Võimalikud on veel 20-30 kohta. Mõnedes kohtades on enam kui 1000 eraldi voolusängi.

Uurimus ei kinnita, et Marsil eksisteerib vesi, kuid peab seda vaadeldud nähtusele parimaks seletuseks. Arukas on mõelda ka alternatiivsetele põhjustele, kuid ükski ei sobi nii hästi kui soolane vesi, ütles McEwen.

Marsi vesi võib olla palju tihedam ja viskoossem kui oleme harjunud nägema Maal, see võib olla siirupitaoline.

Mida tähendab see aga võimaliku elu seisukohalt Marsil? Kui planeedil elavad elusorganismid, võivad nad talvel olla puhkeseisundis, kui Marsil on voolavat vett, mis on soojemal ajal vedel ja külmub külmemal ajal, seletas Bloomingtonis asuva Indiana ülikooli geoloogiateaduste professor Lisa Pratt.

„See on meie esimene võimalus näha Marsil keskkonda, mis võib võimaldada aktiivsete bioloogiliste protsesside esinemist, kui praegusel hetkel Marsil elu on,“ ütles Pratt.