„Kui see parvlaev evakueerib reisijad, kas nad päästetakse kohe?“ küsis parvlaeva Sewol meeskonnaliige Jindo laevaliikluse teeninduskeskuselt kolmapäeval kell 9.24 kohaliku aja järgi, umbes pool tundi pärast seda, kui laev oli hakanud kreeni vajuma. Enne seda öeldi mitmel korral, et inimestel on laeval võimatu isegi liikuda ning et on võimatu neile juhiseid edasi anda, vahendab Associated Press.

„Isegi kui on võimatu teateid edasi anda, palun minge välja ja laske reisijatel päästevestid selga panna ja pange rohkem riideid selga,“ soovitas laevaliikluse teeninduskeskuse ametnik just enne seda, kui Sewolilt küsiti päästmisväljavaadete kohta.

„Inimelude päästmine parvlaeval Sewol... kapten peab tegema oma otsuse ja nad evakueerima,“ ütles teeninduskeskuse ametnik. „Me ei tea olukorda väga hästi. Kapten peab tegema lõpliku otsuse ja otsustama, kas te evakueerite reisijad või mitte.“

„Ma ei räägi sellest,“ vastas laeva tundmatu meeskonnaliige. „Ma küsisin, et kui nad nüüd evakueeruvad, kas nad päästetakse kohe?“

Teeninduskeskuse ametnik ütles, et patrulllaevad saabuvad kümne minutiga, kuid ei maininud, et teine tsiviillaev oli juba läheduses ning oli juba kümme minutit varem teatanud, et päästab kõik laevalt vette sattunud inimesed.

Kapten andis reisijatele algselt korralduse püsida oma kajutites ning evakuatsioonikäsu andmiseks kulus tal üle poole tunni. Paljud reisijad ütlevad, et ei kuulnudki seda käsku. Lõpuks pääsesid need, kes ei kuulnud korraldust kajutites püsida.

Lõuna-Korea president Park Geun-hye ütles esmaspäeval, et uppunud parvlaeva kapteni ja meeskonna tegevus on samaväärne mõrvaga. Võimud arreteerisid veel neli laeva meeskonnaliiget, vahendab Reuters.

Teadaolevalt on hukkunud 64 inimest ja 238 on kadunud, arvatavasti surnud. Enamik ohvritest olid keskkooliõpilased.

69-aastane kapten Lee Joon-seok vahistati koos veel kahe meeskonnaliikmega eelmisel nädalal süüdistatuna hooletuses. Esmaspäeval teatati veel kahe esimese abi, ühe teise abi ja peainseneri arreteerimisest.

Mitmed meeskonnaliikmed, sealhulgas kapten, lahkusid laevalt enne reisijaid, teatavad pealtnägijad.

„Eelkõige kapteni ja mõnede meeskonnaliikmete käitumine on terve mõistuse seisukohast seletamatu ning see oli nagu mõrvaakt, mida ei saa ega tohi lubada,“ ütles president Park.