Nõukogu seitse liiget, kelle hulgas on selle juht ja uue valitsuse peaminister Fayez Seraj, saabusid Tuneesiast rangete julgeolekumeetmete saatel Tripoli Abusita mereväebaasi, vahendab Reuters.

Isehakanud valitsus ja seda toetavad relvarühmitused hoiatasid, et nõukogu ja ühtsusvalitsus pealinna ei sõidaks. Tripoli õhuruum oli pühapäeval ja esmaspäeval tunde suletud, mis oli nõukogu sõnul mõeldud selleks, et nad õhu kaudu Liibüasse ei pääseks.

Seraj ütles Reutersile, et nõukogu liikmed sõitsid Tripolisse Liibüa mereväe alusega. Teekond Tuneesia sadamalinnast Sfaxist võttis aega 12 tundi.

Rahvusliku ühtsuse valitsus tekkis ÜRO vahendatud ja detsembris alla kirjutatud kokkuleppe tulemusena. Selle eesmärk on lõpetada poliitiline patiseis ja relvakonflikt ning hakata võitlema Islamiriigi džihadistide üha suureneva ohuga.

Lääneriigid tunnustavad seda Liibüa ainsa legitiimse valitsusena, kuid sellel on vastaseid nii Ida- kui ka Lääne-Liibüas.

Alates 2014. aastast on Liibüal olnud kaks võistlevat parlamenti ja valitsust, mida mõlemat on toetanud relvarühmituste lõdvad liidud.

Ühtsusvalitsuse 18 liikmel ei ole seni õnnestunud saavutada Liibüa idapoolse, rahvusvaheliselt tunnustatud parlamendi toetushääletust, mida näeb ette ÜRO vahendatud kokkulepe, ning idaparlamendi esimees Fathi al-Mrimi ütles, et valitsuse saabumine oli enneaegne.

„Nad sisenesid jõuga välise kaitse all ja liibüalased ei lepi millegagi, mis neile jõuga peale surutakse,“ ütles Mrimi.