Ávalost tervitasid maapinnal naine ja poeg. Teda embas Tšiili president Sebastián Piñera, kes nimetas päästeoperatsiooni imeks ja tänas tehnilisi eksperte, teatab BBC News.

Päästetud: Florencio Ávalos, Mario Sepulveda, Juan Illanes, Carlos Mamani, Jimmy Sánchez, Osmán Araya, José Ojeda, Claudio Yáñez, Mario Gómez, Alex Vega, Jorge Galleguillos, Edison Peña, Carlos Barrios, Víctor Zamora, Víctor Segovia.

Päästmist ootavad: Daniel Herrera, Omar Reygadas, Esteban Rojas, Pablo Rojas, Dario Segovia, Yonni Barrios, Samuel Ávalos, Carlos Bugueño, José Henríquez, Renán Ávalos, Claudio Acuña, Franklin Lobos, Richard Villarroel, Juan Aguilar, Raúl Bustos, Pedro Cortez, Ariel Ticona, Luis Urzúa.

Päästeoperatsioon algas veidi pärast 23.15 kohaliku aja järgi, kui maa alla saadeti tehniline ekspert Manuel González, kes pidi kohe tagasi maa peale tulema ja teatama, millises seisus on päästešaht. Seejärel pidi alla minema parameedik.

Otsepildis oli aga näha, et Ávalos valmistus kohe ise üles tulema. Teda valiti esimeseks, sest ta on kaevuritest füüsiliselt parimas vormis.

Minut pärast seda, kui päästekapsel maapinnale jõudis, astus Ávalos sellest välja ning teda tervitasid perekonnaliikmed, päästjad, president ja esimene leedi Cecilia Morel. Pealtvaatajad hõiskasid, plaksutasid ja skandeerisid „Chile”.

Seejärel saadeti kaevandusse Tšiili mereväe eriüksuse parameedik Roberto Ros.

Ametnike sõnul loodetakse päästa üks kaevur tunnis ning kogu operatsioon võtab aega 48 tundi.

San José kaevandusse oodatakse ka Boliivia presidenti Evo Moralest, kes tervitab kaasmaalast Carlos Mamanit, ainukest lõksus olevat mittetšiillast.

Kaevurid tuuakse maapinnale spetsiaalse kapsliga. Seejärel saavad nad lühidalt kohtuda omastega, enne kui viiakse haiglasse tervisekontrolli.

Mehed on olnud lõksus 68 päeva, mida võib pidada omamoodi maailmarekordiks.

Kaevurite pered ja lähedased on meeste maapinnale toomise eel ärevil.
“Kohe sünnitab maa 33 poega. Mulle on see tähtis hetk, sest kohe saan oma venna tagasi,” rääkis lõksus oleva Dario Segova õde Maria AP-le.

Samas on märgata sugulaste seas kasvavat närvipinget ja isegi tigedust. Näiteks on mindud tülli selle pärast, kes tohivad osaleda videokohtumistel ning kel lubatakse minna kaevuritele vastu.

Ühe lähedase sõnul on maapealsed inimesed hoopis rohkem pinges ja närvis, kui kaevanduses lõksus olevad mehed. “Nemad seal maa all on rahulikud,” arvas ta.