„Meil on tõsine mure, võttes arvesse kogemusi sarnastest operatsioonidest, mida Venemaa on varem läbi viinud. Nad on alati tegelnud etnilise puhastusega. Nii et me oleme andnud rahvusvahelisele kogukonnale teada, et meil on suur mure, et samasugused meetodid korduvad. Me tunneme seda väga tugevalt, seda sisemist pinget. Aga ma arvan, et Allahi abiga elame me ka selle üle,“ ütles Bahtšisarai tatarlaste esinduskogu juht Tšiigoz Ahtem.

On selge, et ükski tatarlane ei kavatse 16. märtsi referendumil hääletada Venemaa anneksiooni poolt. Tatarlased moodustavad Krimmi elanikkonnast umbes 12 protsenti. Nende juhtide sõnul referendumit boikotitakse.

„Kui me teeme Moskva plaani järgi, tähendab see, et kogu maailm on muutunud jõuetuks ebaõigluse ja relvade jõu ees. Et kogu rahvusvaheline õiguskord on kokku varisenud. Et rahvusvaheliste määruste, mitmepoolsete kokkulepete, memorandumite, deklaratsioonide, Venemaa ja Ukraina vaheliste kahepoolsete lepete jõud, et kõik see on üheaegselt kokku varisenud,“ ütles krimmitatarlaste juht Refat Tšubarov.

Moskva on lubanud julgeolekut kõigile rahvusvähemustele poolsaarel. Tatarlased peavad aga öösel valvet ja loodavad, et ajalugu ei korda ennast.