Pressikonverents tõi esile sügavad erimeelsused, mis on kahe riigi vahel endiselt olemas, vaatamata 15 kuu jooksul äkiliselt paranenud suhetele, vahendab Associated Press.

Obama õhutas oma ajaloolise Kuuba-visiidi teisel päeval Havanna revolutsiooni palees Castrot korduvalt astuma samme Kuuba inimõigustealase olukorra parandamiseks.

„Meil on jätkuvalt, nagu president Castro mõista andis, mõningaid väga tõsiseid erimeelsusi, sealhulgas demokraatia ja inimõiguste alal,“ ütles Obama. Siiski kuulutas Obama „uut päeva“ USA-Kuuba suhetes ning ütles, et osa suhete normaliseerimisest on nende erimeelsuste otsene arutamine.

Castro suunas oma kriitika USA kaubandusembargo vastu, mida ta nimetas kõige tähtsamaks takistuseks Kuuba majandusarengule. Samuti kutsus ta Obamat üles tagastama Kuubale Guantánamo mereväebaasi.

„Meie riikide vahel on sügavad erimeelsused, mis ei kao,“ ütles Castro.

Valge Maja ametnikud kulutasid nädalaid, veenmaks Kuuba poolt nõustuma presidentide pressikonverentsiga. Kokkuleppele jõuti vaid tunde enne Obama ja Castro kaamerate ette ilmumist. On üliharuldane, et Castro annab pressikonverentsi, kuigi ta on mõnikord spontaanselt ajakirjanike küsimustele vastanud, kui tuju on.

Kui USA kuubalastele ja rahvusvahelisele kogukonnale on tohutult tähtis poliitvangide teema, siis enamik Kuuba elanikke muretseb rohkem kaupade defitsiidi ja bürokraatia üle.

Kui USA ajakirjanik küsis Castro käest poliitvangide kohta, andis viimane agressiivse vastulöögi, öeldes, et kui ajakirjanik suudab nimetada kedagi, kes on ebaõiglaselt vangistatud, on see inimene enne õhtu lõppu vaba.

„Mis poliitvangid? Öelge mulle nimi või nimed,“ ütles Castro.

Pärast vastamist käputäiele küsimustele lõpetas Castro äkki pressikonverentsi. „Ma arvan, et sellest on küllalt,“ ütles Castro.

Obama näis seepeale kummarduvat, et Castrot seljale patsutada. Castro haaras aga selle asemel Obamal randmest ja tõstis selle üles. Foto sellest hakkas kohe levima sotsiaalmeedias.

Castro käest küsiti muu hulgas ka, kas ta eelistab USA presidendivalimistel vabariiklaste kampaania liidrit Donald Trumpi või demokraatide tõenäolist kandidaati Hillary Clintonit.

Castro naeratas ja vastas: „Ma ei saa Ühendriikides valida.“