Teralised mustvalged õhust tehtud videod laupäevasest operatsioonist näitavad USA eriüksuse lähenemist kompleksile, kus Baghdadi end varjas, ja Islamiriigi võitlejate tulistamist selle juures, vahendab Reuters.

Kõige dramaatilisemas videos on näha, kuidas USA pommid kompleksi maatasa teevad.

„See näeb välja üsna nagu parkimisplats suurte aukudega,” kommenteeris USA keskväejuhatuse ülem, merejalaväe kindral Kenneth McKenzie.

Pentagonis ajakirjanike ees esinenud McKenzie teatas, et mõte kompleks hävitada tulenes vähemalt osaliselt vajadusest tagada, et sellest ei saaks mingit pühamut või et seda mingil muul viisil meenutama ei hakataks.

Iraagi džihadist Baghdadi, kes tõusis tundmatusest Islamiriigi juhiks ja kuulutas end kõigi moslemite „kaliifiks”, suri, lastes end õhku pommivesti abil, kui põgenes tupikuga lõppenud tunnelisse.

McKenzie sõnul võttis Baghdadi endaga tunnelisse kaasa kaks väikest last, kes mõlemad olid ilmselt alla 12 aasta vanad ja kes mõlemad hukkusid.

Baghdadi varjas end isoleeritud kompleksis vaid umbes kuue kilomeetri kaugusel Türgi piirist ja McKenzie sõnul teiste relvarühmituste võitlejad selle läheduses ilmselt ei teadnudki, et ta seal on. McKenzie ütles, et on ebatõenäoline, et Baghdadi kasutas internetti või et tal oli digitaalne side välismaailmaga.

McKenzie hoiatas, et Islamiriik üritab tõenäoliselt mingisuguse kättemaksurünnaku korraldada, aga selleks ollakse valmis.

McKenzie ei kinnitanud ega lükanud ümber USA presidendi Donald Trumpi dramaatilist kirjeldust Baghdadi viimastest hetkedest, millega Trump esines telepöördumises rahva poole pühapäeval. Trump teatas, et Baghdadi „suri nagu argpüks – nuttes, nuuksudes ja karjudes”.

„Baghdadi viimaste hetkede kohta võin ma teile öelda seda: ta roomas koos kahe väikese lapsega auku ja lasi ennast õhku, samal ajal, kui tema inimesed jäid maa peale,” lausus McKenzie. „Nii et te võite järeldada, milline inimene ta oli, selle tegevuse põhjal... Ma ei ole võimeline midagi muud tema viimaste sekundite kohta kinnitama. Ma ei saa seda ühel ega teisel viisil kinnitada.”

Esmaspäeval keeldus Trumpi kirjeldust kinnitamast ka USA staabiülemate ühendkomitee esimees, kindral Mark Milley, kes ütles, et oletab, et Trump sai selle informatsiooni otsestest vestlustest operatsiooni läbi viinud eliitüksuse liikmetega.

McKenzie andis mõista, et USA sõjavägi sai operatsiooni käigus suure hulga luureandmeid Islamiriigi tegevuse kohta.

McKenzie sõnul ei mõjutanud Türgi sissetung Süüriasse ja USA tagasitõmbumine piirilt operatsiooni ajastust. McKenzie viitas muudele teguritele, sealhulgas kuuvalgusele.

„Me ründasime, sest aeg oli siis selleks umbes õige, võttes arvesse luureandmete täielikkust ja muid tegureid, mis mõjutasid reidi jõudude sisenemist ja väljumist,” ütles McKenzie.