Leinajad kogunesid Praha lossi, et mälestada tagasihoidlikku, kuid raudse tahtega Havelit, kellele oli antud mänguline huumorisoon ja võimas moraalne kompass. Havel suri pühapäeval 75 aasta vanuselt, teatab CNN.

Suursugusel religioossel tseremoonial Praha Püha Vituse katedraalis seisis Haveli musta lindiga pilt altari kõrval. See on irooniline, arvestades Haveli isiklikku tagasihoidlikkust ja seda, et Tšehhi on üks ilmalikumaid riike Euroopas.

Kohale olid saabunud Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, USA endine president Bill Clinton koos abikaasa, USA riigisekretäri Hillary Clintoniga ja USA endine riigisekretär Madeleine Albright, kes on sündinud Prahas. Havelile olid tulnud austust avaldama ka Suurbritannia peaminister David Cameron ja endine peaminister John Major.

Haveli dissidentidest sõbrad saabusid tõsiste nägudega. Paljud embasid teineteist enne katedraali sisenemist.

Haveli sõber, endine dissident Petr Uhl keeldus matustele tulemast, öeldes, et Havel ei olnud kristlane ja ühelgi teisel Tšehhoslovakkia presidendil pole selliseid matuseid olnud.

Endine poliitiline nõunik Jiří Pehe ütles, et pole kindel, kas Havel üldse ristitud oli.

Tuhanded tšehhid ootasid külmas ilmas tunde, et avaldada viimset austust, hoides käes lilli, küünlaid ja sõnumeid, mida Haveli kirstu kõrvale asetada. Paljudel sedelitel, nii käsitsi kirjutatutel kui trükitutel, oli sama sõnum: „Aitäh, härra president.“

Enne matuseid nimetas Pehe lahkunud presidenti poliitikuks, kes polnud poliitik, kuid kelle paiskas poliitikasse ajalugu. Kogu oma ametiaja oli Havel Pehe sõnul dissident, kes tahtis teha asju teisiti.