Ameerika Ühendriigid ja Iisrael kahtlustavad, et Iraan loob tuumarelva, Teheran lükkab aga need süüdistused tagasi ja väidab, et see programm on puhtalt rahumeelne ning mõeldud energia tootmiseks.

Ahmadinejadi idee kohaselt saaks maailm televisioonis toimuva väitlusduelli tulemuste põhjal otsustada, kes kahes liidrist on paremini ettevalmistatud kaasaja aktuaalsete probleemide lahendamiseks, kirjutab The Daily Telegraph.

President on juba otsustanud ka debattide toimumispaiga üle - tema arvates oleks seda mugav teha augusti lõpul New Yorgis, kui Iraani delegatsioon saabub järjekordsele ÜRO peaassamblee sessioonile.

Mahmud Ahmadinejad on ka varem Barack Obamat kutsunud televäitlustele, viimati septembris 2009, kuid ei siis ega ka varem pole Washington Iraani väljakutsetele vastanud.

Obama eelkäija George Bush-noorema loobumist debattidest põhjendas Ahmadinejad argusega.

Washington tunnistas esmakordselt Iraani ründamise plaanide olemasolu. USA ühendatud staabiülemate komitee esimees admiral Michael Mulleni sõnul kaalub Pentagon „Iraani küsimuse" võimalikku jõulist lahendamist juhul kui Teheran jätkab läänega konfrontatsiooni minemist.