Teheranis kogunenud sadade tuhandete inimeste ees võttis sõna ka Soleimani tütar Zeinab, kes ähvardas otseselt rünnakutega USA sõjaväe vastu Lähis-Idas, vahendab Associated Press.

„Lähis-Idas asuvate USA sõdurite perekonnad veedavad päevad oma laste surma oodates,” lubas Soleimani tütar.

Soleimani ja teiste rünnakus hukkunute sarkade kohal palvetas ajatolla Khamenei isiklikult. Soleimaniga isiklikku lähedast suhet omanud Khamenei nuttis traditsioonilist surnute eestpalvet lugedes. Rahvas ulgus.

Khamenei kõrval seisis Soleimani asemele revolutsioonilise kaardiväe Qudsi jõudude ülemaks määratud brigaadikindral Ismael Qaani. Samuti olid kohal Iraani president Hassan Rouhani ja teised islamivabariigi juhtfiguurid.

Qaani esines täna Iraani riigitelevisioonis antud intervjuus ähvardusega. „Kõigeväeline jumal on lubanud kätte maksta ja jumal on peamine kättemaksja. Kindlasti võetakse midagi ette,” ütles Qaani.

Soleimani pikaaegse asetäitjana on Qaani alates 2012. aastast USA sanktsioonide all oma töö eest operatsioonide finantseerimisel üle maailma, sealhulgas töö eest Iraagis, Liibanonis ja Jeemenis.

„Me lubame jätkata jumala abiga märter Soleimani teel sama kindlalt kui varem ja vastutasuks tema märtriks saamisele on meie eesmärk saada lahti Ameerikast selles regioonis,” ütles Qaani.

Eile saatsid sajad tuhanded inimesed Soleimani sarka Ahvazis ja Mashhadis. Täna tehti seda Qomis ja Teheranis, kus tänavad olid rahvast täis alates varahommikust.

Musta riietatud leinajad tagusid endale vastu rinda ja kandsid Soleimani portreid. Kanti ka punaseid šiiidi lippe, mis sümboliseerivad traditsiooniliselt nii ebaõiglaselt tapetu valatud verd kui ka üleskutset kättemaksule.

Esimest korda austatakse Iraanis üht meest mitmes linnas toimuva tseremooniaga. Isegi islamivabariigi rajaja, ajatolla Ruhollah Khomeini surmale 1989. aastal ei järgnenud midagi sellist.

Täna seisab Soleimani sark Teherani kuulsas Musalla mošees. Soleimani maetakse homme tema kodukohta Kermani.