Haynes Fisher suri ilmselt mäestikuhaigusesse 8600 meetri kõrgusel, kui laupäeval tipust laskus, vahendab CNN.

„Ma loodan tipupäeval rahvahulki vältida ja paistab, et mitmed meeskonnad ründavad tippu 21.-l,” kirjutas Haynes Fisher 13. mail. „Et tippu on üksainus tee, võivad ülerahvastatusest põhjustatud viivitused fataalseks osutuda, nii et ma loodan, et minu otsus valida 25. tähendab vähem inimesi. Kui muidugi kõik teised ei mängi sama ootamismängu.”

Haynes Fisher on üks kümnest mägironijast, kes on 2019. aasta ronimishooajal Everestil surnud, sest tingimused seal on osutunud surmavaks.

20. maiga alanud nädalal jäi suur hulk mägironijaid teel tippu kinni järjekorda ülalpool mäe kõrgeimat laagrit 8000 meetri kõrgusel.

Mount Everesti tipp on 8848 meetri kõrgusel. Iga hingetõmme sisaldab seal vaid kolmandiku merepinna kõrgusel õhus olevast hapnikust.

Enamik inimestest suudab tipus viibida vaid minuteid, kui neil ei ole hapnikumaski, ning piirkonda, kus mägironijad sabas seisid, nimetatakse „surmatsooniks”.

Mägigiid Adrian Ballinger ütles CNN-ile, et keerulised ilmastikutingimused sel hooajal on viinud ülerahvastatuseni, sest tipu ründamise katseid saab teha vaid piiratud arvul päevadel, ning probleeme suurendas mõnede ronimismeeskondade kogemuste puudumine.

Ballingeri sõnul surevad inimesed ametlikult kurnatusse, aga see tähendab tavaliselt seda, et neil lõpevad hapnikuvarud pärast liiga pikka aega äärmuslikes kõrgustes viibimist.

„Need surmad olid täiesti ärahoitavad,” ütles Ballinger. „Ja need toimusid selle olukorra hindamise oskuse puudumise tõttu keerulisel hooajal keerulise ilmaga.”

2018. aastal selgitas mäestiku meditsiiniekspert Sundeep Dhillon CNN-ile, et võib-olla suurim oht on see, et mägironijad võtavad tippu teekonna lõpppunktina.

Dhilloni hinnangul on võimalus surra teel alla üks kümnest.

„Inimesed on täiesti võimelised pingutama end üle oma võimete, samas alahinnates nõudmisi, mida need äärmuslikud kõrgused esitavad,” ütles Dhillon. „Nad unustavad, et nad on Surmatsoonis.”

Nepali mägigiid Dhruba Bista haigestus mäel ja viidi helikopteriga baaslaagrisse, kus ta reedel suri.

Iiri mägironija, 56-aastane Kevin Hynes suri reede hommikul Everesti Tiibeti-poolsel küljel oma telgis 7000 meetri kõrgusel.

Kolmapäeval suri kaks inimest tipust laskudes: India mägironija, 55-aastane Anjali Kulkarni ja 55-aastane ameeriklane Donald Lynn Cash.

Veel surid eelmisel nädalal 49-aastane Kalpana Das ja 27-aastane Nihal Bagwan Indiast. Mõlemad surid neljapäeval tipust laskudes.

17. mail suri 28-aastane indialane Ravi.

Üle-eelmisel nädalal lõpetati Dublini Trinity kolledži 39-aastase professori Seamus Lawlessi otsingud. Ta kukkus tipust laskumisel.

2018. aastal suri Everestil viis mägironijat ning 2017. ja 2016. aastal kummalgi kuus.

Alates 1922. aastast, kui Everestil registreeriti esimesed surmad, on surnud üle 200 mägironija. Enamik surnukehi on maetud liustike või lume alla.