Läbirääkimised kestsid ligi viis tundi ja lõppesid umbes keskööl, mil Hollande ja Merkel tuiskasid otse lennujaama. Avalikult keegi pärast läbirääkimisi ei kõnelenud ja teatada polnud neil suurt rohkem, kui et läbirääkimisi jätkatakse täna telefoni teel kaasates ka Ukraina president Petro Porošenko, vahendas Reuters.

Prantsusmaa ja Saksamaa riigijuhid pidasid sarnaseid hiliseid läbirääkimisi ka neljapäeval Porošenkoga. Need läbirääkimised on viimane pingutus diplomaatiliseks lahenduseks, enne kui ELi juhid hakkavad tuleval nädalal Venemaa vastu uusi sanktsioone kaaluma.

Moskva ja Berliin mõlemad väljendasid soovi töötada võimaliku ühise dokumendi kallal, mis taastaks läbikukkunud rahulepingu, mis sõlmiti septembris Miskis Valgevenes. Dokumendis oleks Prantsusmaa, Saksamaa, Venemaa ja Ukraina juhtide pakutud ideed.

Porošenko veebilehele ilmus pärast neljapäevaseid läbirääkimisi avaldus, milles Kiiev teatas, et pooled avaldasid lootust, et Venemaal on huvi jõuda rahumeelse lahenduseni.


Sõja territooriumil sõlmiti eile lühike vaherahu, et Debaltseve rongijaama lõksu jäänud tsiviilisikud saaksid omal valikul kas valitsuse või mässuliste territooriumile evakueeruda. Valitsuse bussid olid lahkudes täis, mässuliste omad peaaegu tühjad.

Moskva eitab oma seost kriisiga, samas sõdivad mässulised alal, mida Putin on nimetanud "Uueks Venemaaks". Möödunud septembris kokku lepitud vaherahu on läbi kukkunud ja kümme kuud kestnud konfliktis Ida-Ukrainas on hukkunud rohkem kui 5000 inimest.

Sel nädalal on USA avalikult vihjanud, et kaalub Ukraina sõjaväe relvastamist. See on tekitanud võimaliku lõhe USA ja tema Euroopa liitlaste vahele, kes vaidlevad, kas relvade andmine ei või karuteenet teha ja konflikti suurendada, ilma et Ukraina saaks vahendid sõja võitmiseks.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk palus varjamatult relvastatud abi, öeldes, et selleks, et jõuda rahuni Ukrainas, on riigil vaja vahendeid enda kaitsmiseks. Näiteks tahab Ukraina relvi, millega saaks võidelda tankide vastu, mille mässulised on Venemaalt saanud. Samuti vajavad nad mitteletaalset varustust, nagu ööprille ja radarit, millega tuvastada, kust rakette tulistatakse.