Kokkupõrked puhkesid esimest korda pühapäeval vastuolulise kodakondsusseaduse pooldajate ja vastaste vahel. Pärast seda on need aga võtnud kogukondade vahelise iseloomu ja teatatakse, et inimesi on rünnatud nende usu tõttu, vahendab BBC News.

Delhi peaminister Arvind Kejriwal nimetas olukorda ärevust tekitavaks ja nõudis, et kohale toodaks armee.

Sotsiaalmeedias maalitakse olukorrast karm pilt. Teatatakse süütamistest, kaigaste, raudkangide ja kividega ringi liikuvatest meestejõukudest ning hindude ja moslemite vastasseisudest.

Rahutused on keskendunud moslemite enamusega linnaosadesse – Maujpuri, Mustafabadi, Jaffrabadi ja Shiv Vihari – Delhi kirdeosas.

Tänavatel vedelevad kivid ja klaasikillud, autod on rüüstatud ja põlenud ning õhku täidab põlenud hoonetest tulev suits. BBC korrespondent teatas, et nägi ka põlenud mošeed ja maas vedelesid koraanist rebitud lehed.

Avaldatud ohvrite nimede järgi on nende hulgas nii hindusid kui ka moslemeid. Viga on saanud vähemalt 189 inimest, teatasid Guru Teg Bahaduri haigla ametnikud.

BBC reporterite sõnul on haiglas igasuguste vigastustega inimesi, sealhulgas kuulihaavadega. Haigla on ülekoormatud ja paljud kardavad sealt koju minna.

Paljud, sealhulgas ajakirjanikud, on teatanud jõukudest, mis nõuavad, et inimesed ütleksid, mis usku nad on. Üks fotoajakirjanik ütles, et tal tuli oma usu tõestamiseks püksid maha lasta (moslemid on ümberlõigatud).

„Kohapeal on piisavalt jõude ja keegi ei pea kartma,” kuulutas India riikliku julgeoleku nõunik Ajit Doval uudistekanalis NDTV ja kutsus Delhi elanikke „usaldama vormis meest”.

Doval vastas teadetele, et politsei ei aita piisavalt neid, keda rünnatakse. Delhi politseid süüdistatakse ka ettevalmistuse puudumises ja väikesearvulisuses. Üle 50 politseiniku on saanud vigastada ja üks surma.

Politsei esindaja MS Randhawa ütles eile, et olukord on kontrolli all ja politseinikke on piisavalt.

Täna peaks olukorda arutama India keskvalitsus. Peaminister Narendra Modi ei ole olukorda veel kommenteerinud.

India kodakondsusseaduse muutmise seadus annab amnestia mittemoslemitest ebaseaduslikele sisserändajatele kolmest moslemienamusega riigist – Afganistanist, Pakistanist ja Bangladeshist. Kardetakse, et seadus seab ohtu India ilmaliku staatuse ja diskrimineerib moslemeid.