Sõjavägi alustas hommikul pidustusi suurtükipaukude ja lipuheiskamisega Taevase Rahu väljakul Pekingis. Tseremooniat jälgis president Hu Jintao, kes oli riietatud traditsioonilisse Mao frentši, vahendab Reuters.

Hu tervitas ülesrivistatud väeosasid, sõites mustas lahtises limusiinis ümber väljaku, pidevalt kummardades ja öeldes: „Tervist, seltsimehed, töökad seltsimehed!”

„Siit kuulutas esimees Mao pühalikult välja Hiina Rahvavabariigi loomise ja sellest ajast on hiinlased end püsti ajanud,” ütles Hu kohale saabunud külalistele ja sõjaväelastele. „Tänapäeva sotsialistlik Hiina on moderniseeruv maailmariik, mille tulevik on ülev ja kindel.”

Paraad, millel osales 8000 ühte sammu astuvat sõdurit koos tankide ja Dongfeng 31 rakettidega ning 100 000 drillitud tsiviilisikut, täitis uhkusega paljud Hiina kodanikud.

Pärast sõjaväeparaadi sõitsid üle väljaku veokitele üles pandud stendid, millel kujutati Hiina ajalugu, saavutusi ja erinevaid regioone.

Kuigi paraad tähistas rahvavabariigi aastapäeva, oli rahval keelatud paraadi vaatama tulla. Isegi neil, kes elavad tänavatel, kust paraad möödus, oli keelatud aknast välja vaadata. Lennud Pekingisse peatati. Kõik oli mõeldud televisioonist vaatamiseks.