„Oleme silmitsi mitte kunagi varem nähtud ulatusega epideemiaga, seda eriti juhtumite laialdase täheldamise järgi riigis,“ rääkis Piirideta arstide koordinaator Guineas Mariano Lugli. Tema sõnul on faktiliselt nüüdseks kirja pandud ebola juhtumid üle kogu selle Lääne-Aafrika riigi.

Pealinnas Conakrys oli eilseks registreeritud kaheksa ebolast tingitud surmajuhtumit. Piirideta arstid teatasid, et saadavad kiirkorras riiki nii meditsiinitöötajaid kui ka varustust. Organisatsioonil on ebolaviirusega võitlemise kogemusi juba mitmetest varasematest Aafrika haiguskolletest. 

„Piirideta arstid on sekkunud pea kõigi varasemate Ebola puhangute korral, kuid need on kõik olnud geograafiliselt palju piiritletumas ja tekkinud enamasti [tihedast inimasustusest] kaugetes piirkondades. Seekordne viiruse levikuala on väga murettekitav, sest komplitseerib sellega võitlevate organisatsioonide tööd,“ rääkis Lugli. 

Piirideta arstide teatel on Guineas puhkenud epideemia taga kõige agressiivsem nn Zaire-tüüpi Ebola viirusega. See tapab rohkem kui üheksa kümnest nakatunust. 

„Puhangu peatamiseks on vaja jälgida selle edasikandumise teed. Kõik patsientidega kokkupuutunud ja seega võimalikud nakkuse kandjad tuleb jälgimise alla võtta ja isoleerida esimeste haiguse nähtude puhul,“ rääkis Piirideta arstide heaks kohapeal töötav epidemioloog Michel Van Herp

Praeguseks on Guinea võimud registreerinud 122 Ebola viirusega nakatunud patsienti ja 78 surmajuhtumit. Juba on leitud arvatavaid Ebola juhtumeid ka Sierra Leones ja Libeerias.