Trump väitis, et Cruzi teekond presidendiametisse on kahtluse all, sest ta on sündinud Kanadas. USA põhiseaduse järgi võivad aga presidendiks saada vaid USA-s sündinud kodanikud, vahendab Reuters.

Cruz, kes sündis Kanada Alberta provintsis Calgarys USA kodanikust ema ja Kuuba isa pojana, süüdistas Trumpi tema sünnikoha küsimuse tõstatamises ainult seetõttu, et mõnede küsitluste järgi juhib Cruz kampaaniat Iowas, kus 1. veebruaril toimuvad esimesed eelvalimised.

Cruz ütles, et Trump, kes juhtis liikumist, mis seadis kahtluse alla, kas Hawaiil sündinud Barack Obama on tegelikult pärit USA-st, palus oma juristidel septembris Cruzi sünnikoha teemat uurida, kuid viimased leidsid, et mingeid probleeme pole.

„Pärast septembrit ei ole põhiseadus muutunud, aga küsitluste tulemused on,“ ütles Cruz. „Ja ma tunnistan, et Donald on kohkunud, sest tema populaarsusnumbrid kukuvad Iowas, aga faktid ja seadus on siin väga selged.“

Trump ütles, et demokraadid pöörduvad kohtusse, kui Cruzist saaks vabariiklaste kandidaat, mis seaks erakonna võiduvõimalused ohtu.

„Sinu pea kohal on suur küsimärk,“ ütles Trump Cruzile, kellega tal on varem kampaania käigus sõbralikud suhted olnud. „Demokraadid kavatsevad alustada kohtuasja.“

„Ma ei kavatse kuulda võtta õigusalast nõu Donald Trumpilt,“ teatas Cruz, kes on hariduselt jurist.