Kõigepealt väitis Trump vääralt, et Clinton tahab „sisuliselt teise paranduse kaotada“. USA põhiseaduse teine parandus sätestab kodanike õiguse omada ja kanda relva. Clinton on korduvalt öelnud, et toetab teise paranduse järgset õigust omada relvi, kuid toetab mõningaid karmimaid relvakontrolli meetmeid, teatab Associated Press.

Seejärel viitas Trump ülemkohtu kohtunike nimetamise volitustele, mis Clintonil presidendina oleksid.

„Muide, kui ta saab oma kohtunikud valida, ei saa te midagi teha, rahvas. Kuigi teise paranduse inimesed, võib-olla saate, ma ei tea,“ ütles Trump oma toetajatele Põhja-Carolina osariigis Wilmingtonis. „Aga ma ütlen teile. See saab olema kohutav päev.“

Intervjuus Fox Newsile ütles Trump, et kõik tema publiku hulgas said aru, et ta viitas valijate häältele ja „mingit muud tõlgendust olla ei saa“.

Trumpi kampaaniameeskond tegi avalduse, milles süüdistas väärtõlgenduses ebaausat meediat. Asepresidendikandidaat, Indiana osariigi kuberner Mike Pence ütles, et Trump rääkis relvakandmisõiguse toetajate valikutest valimistel, mitte ei õhutanud vägivallale.

Trumpi vastaseid aga veenda ei õnnestunud ja midagi andeks nad ei andnud.

Demokraatide asepresidendikandidaat Tim Kaine ütles, et vabariiklased püüavad loomulikult Trumpi ütlusi millegi muuna näidata, kuid tema arvates oli see paljastav.

Clintonit toetav poliitiline aktsioonikomitee Priorities USA teatas, et Trump soovitas kellelgi Clinton maha lasta.

Clintonit toetav organisatsioon Brady Campaign to Prevent Gun Violence teatas, et Trump õhutab relvavägivalda Clintoni kohta käiva vandenõuteooria alusel.

„@realDonaldTrump teeb tapmisähvardusi, sest ta on haletsusväärne argpüks, kes ei suuda taluda tõsisasja, et kaotab tüdrukule,“ kirjutas senaator Elizabeth Warren Twitteris.

Trumpi asus toetama USA rahvuslik relvaassotsiatsioon (NRA), mis teatas Twitteris, et nemad ei saa midagi teha, kui Clinton presidendiks valitakse, kuid samas kutsus NRA valijaid üles Clintoni vastu hääletama.