Oma ülemaailmse tuntuse ja teiste väljapaistvate demokraatide puudumise tõttu astub Clinton valimiskampaaniasse positsioonis, mis on ilmselt USA moodsa aja presidendivalimistel ainulaadne. Samal ajal kui demokraatide kandidaadiks nimetamise osas on ta selge favoriit, on ta ühtlasi ka ühist vaenlast omavate vabariiklaste kandidaatide poriloopimise ainus sihtmärk, vahendab Reuters.

„Kõik nad püüavad tõestada, et nad on kõige suuremad Hillary-vastased, temaga kõige karmimad,“ ütles demokraatide strateeg Joe Trippi, kes kuulus 2004. aastal endise Vermonti kuberneri Howard Deani meeskonda tollase demokraatide favoriidi John Kerry vastu. „Nad kõik annavad tuld.“

Üks Clintoni presidendikampaania keskseid väljakutseid on seetõttu hoo säilitamine ja positiivse kära tekitamine, olles pidevalt vabariiklaste kandidaatide piiramisrõngas. Samuti on Clintonil kallal progressivistid, kes tunnevad, et ta ei ole piisavalt liberaalne, ning meedia.

Vabariiklaste kandidaadiks pürgijad, endine Florida kuberner Jeb Bush ja Kentucky senaator Rand Paul ei raisanud pühapäeval aega Clintoni kritiseerimisega alguse tegemisel.


„Me peame olema paremad kui Hillary,“ kirjutas Bush kohe pärast Clintoni teadet kandideerimise kohta.

New Yorgi progressivistlik linnapea Bill de Blasio ei tõtanud Clintoni kandidatuuri toetama ning ütles telekanali NBC saatele „Meet the Press“, et tahab kuulda Clintoni visiooni.

Oht on selles, et Clintoni kampaaniameeskond võib olla nii ametis igal rindel rünnakutele vastamisega, et neil on raskusi positiivset kajastust tekitada.

„Absoluutselt hakkab ta olema kaitses ja meie eesmärk hakkab olema tema kaitses hoidmine,“ ütles Clintoni-vastase PAC America Risingu kõneisik Jeff Bechdel.

Üks viis negatiivsuse vastu võitlemiseks on mõnede strateegide hinnangul Clintoni jaoks endise riigisekretäri kaalukuse kasutamine suuremõõtmeliste poliitiliste algatustega väljatulemiseks. Clintoni taust annab strateegide hinnangul tema ettepanekutele suurema kaalu, kui näiteks vabariiklaste Ted Cruzi või Marco Rubio omadele.

2004. aastal Kerry nõunik olnud ja 2000. aastal Al Gore'i nõustanud Tad Devine ütles, et Clintoni jaoks on võimalusi mõju avaldada ja arutelu tekitada näiteks kliimamuutuse ja kampaania finantseerimise reformi teemadel ning ka majandusküsimustes.

„Parim viis positiivsete uudiste tekitamiseks on uue poliitika esitlemine,“ ütles Devine. „Võitvad kampaaniad on tuleviku kohta. Parim viis tulevikuni jõuda on rääkida poliitilistest ettepanekutest, mida võidakse välja pakkuda ja ellu viia, kui ta on president.“

Clintoni kampaaniameeskonna juht John Podesta ütles Twitteris, et Clintoni poliitilised prioriteedid on töötavate perekondade edule kaasaaitamine ja kliimamuutusega tegelemine.

On tõendeid selle kohta, et Clintoni seis valijate silmis on juba vabariiklaste rünnakute ja meedia tähelepanu tõttu kannatanud. Jaanuari keskel pidas Clintonit oma esimeseks valikuks 50 protsenti küsitletud demokraatidest. Eelmisel nädalal oli see number kukkunud 38-le.

Demokraatide kandidaadiks pürgmisest on rääkinud näiteks Marylandi endine kuberner Martin O'Malley, endine senaator Jim Webb Virginiast ja Rhode Islandi endine kuberner Lincoln Chaffee, kuid kellelgi neist ei ole vähemalt praegu sellist tunnustatud nime, rahalisi ressursse ega kampaaniaaparaati, mis oleks tõsine väljakutse Clintonile.