Politsei leidis saabudes kaheksa surnukeha, üks kannatanu suri hiljem haiglas. Kolm inimest pääses eluga. Kõik kirikulised olid mustanahalised.

Praeguseks on teos kahtlustatavana kinni peetud 21-aastane Dylann Storm Roof. Föderaalne juurdlusbüroo kinnitab, et tegu kahtlustatavaga.

Politseiülema Gregory Mulleni sõnul arreteeriti Roof liikluskontorlli käigus Shelbys Põhja-Carolina osariigis umbes 354 kilomeetri kaugusel Charlestonist.

Roofi on varem Lõuna-Carolina osariigis vahi alla võetud kaks korda: üks kord uimastitega seotud rikkumise ja teine kord eravaldusele loata sisenemise eest.

Reutersi teatel tundis kahtlusaluse politsei väljastatud fotolt ära arvatava tulistaja onu, 56-aastane Carson Cowles. Tema sõnul sai kahtlustatav relva, 45-kaliibrilise püstoli oma isalt sünnipäevakingituseks. Cowlesi sõnul näis Roof olevat oma elus sihi kaotanud.

USA peaprokurör Loretta Lynch sõnas, et Roof võib saada süüdistuse rassilistel põhjustel või muudel eelarvamustel põhineva vihakuriteo toime panemises. Selliste kuritegude toimepanijatele saavad tavaliselt osaks karmimad karistused.

USA viharühmitusi uuriv organisatsioon The Southern Poverty Law Center ütles, et rünnak iseloomustab ohte, mida kujutavad endast koduskasvanud äärmuslased. "Alates 9/11-st on meie riik väga tugevalt keskendunud džihaaditerroristidele. Kuid Emanuel AME kohutav tragöödia tuletab meile meelde, et meie oma maal sirgunud koduterroristid kujutavad endast väga reaalset ohtu," rõhutas ühing oma avalduses.

President Barack Obama tunnistas ajakirjanikele, et tulistamine ajas ta vihale ning toonitas, et taolisi tulistamisi teistes arenenud riikides praktiliselt ei juhtu. Obama ütles, et tema ja tema abikaasa Michelle tundsid tulistamises hukkunud kirikuõpetajat.