Jevgeni Tšernjajevi piloteeritud batüskaafi Mir-2 saatis välja signaali umbes 420 meetri sügavuselt ja umbes 1,5 kilomeetri kauguselt rannajoonest, teatab Interfax.

Ekspeditsiooni pressiteenistusest öeldi, et leiukoht on neeme Tolstõi piirkonnas Baikali ringraudtee 81 kilomeetril. Aparaadi ekipaaž jätkab leitud esemete uurimist ja filmimist, kuid nende pinnale toomise katsed ebaõnnestusid.

Baikali järve säilitamise toetusfondi asepresident Mihhail Borzini sõnul avaldatakse kõik sukeldumistel kogutud andmed 6.-9. septembrini Irkutskis toimuva Baikali Majandusfoorumi töö raames.

Baikal

Admiral Aleksandr Vassiljevitš Koltšak (1874-1920) on tuntud kui üks valge liikumise peaorganisaatoreid Vene kodusõjas. Vene-Jaapani sõjas jaapanlaste kätte vangi langenud ja Esimeses maailmasõjas Balti mere laevastikus Riia lahe kaitset ning Musta mere laevastikku juhtinud admiral on tuntud ka kui tähtis Arktika uurija.

Aastatel 1918-20 kehtestas Koltšak Uuralites, Siberis ja Kaug-Idas sõjaväelise diktatuuri ning kuulutas ennast Vene riigi kõrgeimaks valitsejaks. See režiim likvideeriti punaarmee poolt ning admiral lasti maha.

Tema režiimi kullareservi ehk Koltšaki kulla kadumine on Venemaa jaoks siiani selgusetu ning käibel on mitmeid legende. Väidetavalt sõitis 1920. aastal kivivaringu tõttu rööbastelt maha ja kukkus Baikalisse ešelon, mis vedas admirali käsul bolševike eest pakku osa Vene Impeeriumi kullatagavarast.

Pikem videolugu