Reisilennuk, millega Navalnõi Saksamaalt kodumaale naasis, maandus Moskva Šeremetjevo lennuväljal kohaliku aja järgi kella 20.15 paiku (Eesti aja järgi kell 19.15), teatab kohalik meedia.

Algselt pidi lennuk maanduma tund aega varem Moskva Vnukovo lennuväljal, kuhu olid kogunenud ka tuhanded Navalnõi poolehoidjad. Vahetult enne sinna jõudmist muutis lennuk aga kurssi, maandudes pärast pea tunniajast linna kohal tiirutamist hoopis Šeremetjevo lennuväljal.

44-aastane Navalnõi suundus pärast lennukilt lahkumist koos teiste reisijatega bussi, mis toimetas nad lennujaama terminali, kus opositsiooniliider seejärel võimude poolt kinni peeti. Venemaa föderaalne vanglaamet kinnitas ka ametlikult Navalnõi kinnipidamist, märkides, et see toimus 2014. aasta tingimisi karistuse katseaja nõuete "korduva rikkumise" eest. Ameti teatel jääb mees vahi alla kuni kohtu otsuseni.

"Ma tunnen end täiesti normaalselt," lausus Navalnõi lennujaamas ajakirjanikele enne kinnipidamist. "Ma tean, et minu poolel pole mitte ainult tõde, vaid ka õigus. Ma ei karda midagi."

Tema abikaasa Julija kordas neid sõnu hiljem lennujaamast lahkudes. "Peamine, mida Aleksei täna ütles, oli see, et ta ei karda. Mina samuti ei karda. Ja ma kutsun ka teid üles mitte kartma. Suur tänu toetuse eest," lausus Navalnaja.

Opositsioonijuhi pressiesindaja Kira Jarmõš teatas oma Twitteri kontol, et politseinikud viisid Navalnõi piirilt minema. "Selgitusi ei antud," teatas Jarmõš.

Veel enne lennureisi algust ütles Navalnõi temaga koos Moskvasse lennanud ajakirjanikele, et "see on parim hetk viimase viie kuu jooksul". “Tunnen end suurepäraselt. Lõpuks pöördun tagasi oma kodulinna," lausus opositsiooniliider.

Ta märkis, et ei usu, et ta maandumise järel arreteeritakse, ja nimetas end süütuks inimeseks.

"Mida ma peaksin kartma? Mida halba võiks minuga Venemaal juhtuda?" märkis Navalnõi irooniliselt. "Tunnen end Venemaa kodanikuna, kellel on täielik õigus kodumaale tagasi pöörduda," lisas ta.

Opositsiooniliidriga olid lennul kaasas abikaasa Julia ja mehe pressiesindaja Jarmõš.

Teda tulid pärastlõunal Vnukovo lennujaama tervitama sajad poolehoidjad, kes kohaliku meedia teatel ummistasid selle terminali. Neil ei õnnestunud aga Navalnõid näha, sest võimud sulgesid lennujaama vahetult enne mehe lennu saabumist, lubamata sel seal maanduda. Vnukovos puhkesid õhtul protestijate ja julgeolekujõudude vahel ka kokkupõrked, kui viimased püüdsid neid sealt ära ajada.

Võimud tuletasid inimestele meelde, et seesugused kogunemised ei ole seaduslikud. RusDelfi teatel peeti Vnukovo lennujaamas kinni terve hulk inimesi, sh mitu opositsiooniliidri lähedast liitlast.

Venemaa föderaalne karistuste täideviimise teenistus (FSIN) teatas juba laupäeval ajakirjanduse vahendusel, et kavatseb Aleskei Navalnõi Venemaal viivitamatult kinni pidada kuni kohtuotsuseni, millega võidakse otsustada tema tingimisi karistus asendada reaalse vangistusega, vahendab Ria Novosti.

Opositsioonijuht ja korruptsioonivastase fondi asutaja Navalnõi viibis Saksamaal alates augustist, kui ta toimetati sealsesse haiglasse pärast Novitšokiga mürgitamist Venemaal Tomskis.

44-aastane Navalnõi teatas viimaks sel nädalal, et kavatseb kodumaale naasta. "Küsimust „naasta või mitte” pole minu ees kunagi seisnud. Lihtsalt sellepärast, et ma ei sõitnud ära. Ma sattusin Saksamaale, saabudes sinna elustamiskastis. 17. jaanuaril, pühapäeval, naasen ma koju Pobeda reisiga. Tulge vastu,” kirjutas ta oma Twitteri kontol kolmapäeval.

Võimude teatel ei ole nad olnud Navalnõi tegelikust asukohast teadlikud alates 24. septembrist, mil ta Berliini haiglast välja kirjutati. 27. novembril alustas FSIN tema suhtes "esialgseid otsinguprotseduure" ja 29. detsembril kanti ta "tagaotsitavate nimekirja koos korraldusega võtta tarvitusele meetmed tema vahistamiseks".

Justiitsministeeriumi alla kuuluv föderaalteenistus kavatseb Navalnõi kinni pidada, võttes arvesse tingimisi kinnipidamisrežiimi "pahatahtlikke rikkumisi" ning "juhindudes vastutuse vältimatuse põhimõttest ja seaduste nõuetest, mille ees on eranditeta võrdsed kõik Venemaa kodanikud", teatas Ria Novosti varem.

Ameti väitel rikkus Navalnõi viimase aasta jooksul "süstemaatiliselt ja korduvalt katseaja tingimusi, jättes vähemalt kuus korda registreerumiseks kohale ilmumata". Ta jäi võimudele tabamatuks kuni 23. novembrini, mil teavitas, et "elab Berliinis, hotellis Arabel", kus ta "taastab tervist".

"Ravi kohta hotellis ametlikku kinnitust ei antud ja rehabilitatsiooniprotseduuride läbiviimine ei ole ka põhjus registreerumisele mitteilmumiseks," teatas föderaalne karistuste täideviimise teenistus.

Navalnõi ütles aga kolmapäeval, et igatseb Moskvat ega hooli talle esitatud poliitilistest ja fabritseeritud süüdistustest. Teda lubasid tulla lennujaama tervitama sajad poolehoidjad - seda hoolimata 17-kraadisest pakasest ja võimude ähvardustest, et seesugune rahvakogunemine on ebaseaduslik ja viib inimeste kinnipidamisteni, märgib Reuters.

Tema tagasitulek paneb Kremli raske valiku ette: vangistada Navalnõi ning riskida protestide ja sanktsioonidega läänest, muutes ta poliitiliseks märtriks. Või teha mitte midagi ja näida nõrk Kremli karmi joone järgijate silmis.

Opositsioonipoliitik, kes on enda sõnul peaaegu täielikult taastunud, on veendumusel, et tema mürgitamise taga oli Putin isiklikult. Kreml eitab seotust, märkides, et pole näinud tõendeid sellest, et ta oleks üleüldse mürgitatud, ning väites, et ta võib muretult kodumaale naasta.