USA ettevõtte SpaceX kanderakett Falcon 9 koos Crew Dragon kosmosekapsliga startis täna kell 9.46 meie aja järgi Floridast Kennedy kosmosekeskusest, lennates Cape Canaveralist Rahvusvahelisesse Kosmosejaama (ISS).


ISS-i peaks kosmosekapsel jõudma juba homme päeval, kust naaseb tagasi Maale järgmisel reedel. Just võimalike vigade välja peilimine on Demo-1 hüüdnime saanud testlennu eesmärk, vahendas Forte.

Kui varasemalt on Crew Dragonile sarnaneva Dragon kosmoselaevaga ISS-i toimetatud küll kaupu, siis inimesi ei ole SpaceX-i kapslis veel siiani veetud: ka sel korral päris inimesi veel lennu pardal ei ole, nende koha on sisse võtnud inimreisijat jäljendav nukk Ripley.

NASA loodab, et SpaceX-i Crew Dragon ja lennukitootja Boeingu poolt arendamisel olev CST-100 Starliner kapsel aitavad neil vähendada sõltuvust venelaste Sojuz kosmoselaevadest - alates sellest, kui ameeriklased oma Space Shuttle'i süsteemi 2011. aastal ära lõpetasid, ei ole neil hetkel mingit muud võimalust rahvusvahelisse kosmosejaama (ISS) pääsemiseks.

Nii otsustatigi 2014. aastal anda SpaceX-ile ja Boeingule 6,8 miljardi USA dollari suurune grant, et nad arendaks välja uued kosmosesõidukid, millega astronaute kosmosejaama toimetada.

Pärast sel nädalavahetusel toimuvat lendu tehakse üks testlend veel aprillikuus, mille käigus kontrollitakse kapsli hädaabisüsteeme. Juhul, kui ka see reis õnnestub, võib SpaceX juba varsti saada NASA-poolse heakskiidu ka esimeste inimeste orbiidile lennutamiseks. NASA hinnangul võiks selline lend toimuda juba 2020. aastal.