Istudes laialt naeratades härra Castro kõrval väikeses konverentsikeskuses Panama südalinnas, kus Ameerika riikide tippkohtumine aset leidis, rõhutas Obama, et tegemist on „ajaloolise kohtumisega“.

„Meie valitsuste vahel on ka edaspidi olulisi erimeelsusi,“ ütles Obama pressikonverentsil kohtumise järel. „Samal ajal oleme ühel meelel, et peame edasi liikuma, eesmärgiga edendada meie ühiseid huvisid.“

Riigipea iseloomustas kohtumist Kuuba liidriga kui „siirast ja viljakat“, ning ütles, et suhete normaliseerimiseks, mis tähendaks, nagu väitis Obama detsembris, saatkondade taasavamist ja Havannaga diplomaatiliste suhete taastamist, on vaja töö tegemist jätkata.

Siiski, tunnistas Obama, olulised sammud normaliseerimisprotsessis ei saa olemad kiired. Ta keeldus rääkimast lõplikkust otsusest, mida nüüd laialdaselt oodatakse, eemaldada Kuuba terrorismi toetavate riikide nimekirjast, öeldes, et soovib seda teemat veel vaagida.

Praegu, arvas Obama, on kõige parem võimalus Ameerika Ühendriikide erimeelsusi Kuuba ja teiste riikidega inimõiguste ja demokraatia teemadel adresseerida nende riikidega suheldes.

President Castro ütles, et soovib USAga uut algust hoolimata kahe riigi „pikast ja keerulisest ajaloost“. Ta lisas, et „Havanna on valmis arutlema kõigil teemadel, kuid tuleb olla kannatlik – väga kannatlik.“

"Ma pean küsima president Obamalt andestust. Ta ei ole vastutav asjade eest, mis toimusid enne tema aega," lisas Kuuba president, meenutades siiski poole sajandi taguseid sündmusi, kui Washington „püüdis kukutada Kuuba kommunistlikku revolutsioonilist valitsust“.

Kuuba ja Ameerika Ühendriikide riigijuhtide esimene silmast silma ametlik kohtumine Ameerika riikide tippkohtumisel oli Obama jaoks väga oluline samm, millega ta üritas leevendada pingeid, jättes kõrvale kümneid aastaid kahe riigi vahel püsinud konflikti, mis on mõjutanud Washingtoni suhteid ka teiste riikidega regioonis.

"See muutus USA poliitikas kujutab endast pöördepunkti kogu regiooni jaoks," toonitas Obama, pöördudes Ameerika riikide tippkohtumisel 34 riigipea poole. „Ühendriigid ei ole minevikku vangistatud – me vaatame tulevikku. Külm sõda on läbi.“