„Praegu on vulkaan vaikne, aga me teame väga hästi, et päeval, kui Vesuuv ärkab, on olukord absoluutselt dramaatiline,” ütles Bertolaso pressikonverentsil AFP vahendusel.

Viimati 1944. aastal pursanud vulkaani ümbruses asuvad 18 linna on ametlikult koduks poolele miljonile inimesele, kuid tegelik number läheneb Bertolaso sõnul 650 000-le.

Mõnede analüütikute arvates võib Vesuuvi järgmine purse olla sama võimas kui 1631. aasta oma, kui hukkus 4000 inimest.

Õhku paiskuv suitsu-, laava- ja tuhasammas võib ulatuda 20 kilomeetri kõrgusele ja katta 25-kilomeetrise raadiusega ala.

Bertolaso sõnul uurivad võimud praegu katastroofiplaane ja seda, kas vulkaani ümbritsevat „punast tsooni” on põhjust laiendada ja vähemalt miljoni inimese evakuatsiooniplaani täiendada.

Lähima suurlinna Napoli elanikud kipuvad Bertolaso sõnul olema organiseerimatud ja püüavad enda eest ise hoolt kanda, mis teeb evakueerimise keerulisemaks.

Katse meelitada inimesi punasest tsoonist välja elama asuma kukkus läbi, sest Bertolaso sõnul ehitasid paljud omale ohutusse tsooni uue maja ja üürisid punases tsoonis asuva välja.

79. aastal p.Kr Pompei linna hävitanud vulkaanipurske kordumine seaks ohtu 2-5 miljonit inimest, kuid sellise vulkaanipurske tõenäosus on umbes üks protsent.

„Kahjuks ei suuda maailmas keegi vulkaani ärkamist ette ennustada,” ütles Bertolaso. „Esimestest märkidest kulub nädal või 10 päeva hetkeni, kui on juba liiga hilja.”