Vastavalt president Hugo Cháveze korraldustele teatas Venezuela valitsus eile, et devalveerib oma valuutat USA dollari suhtes ligi kolmandiku võrra. Põhjenduseks toodi konkurentsivõime suurendamine ja eelarvepuudujäägi vähendamine.

"Kõik hakkab maksma rohkem; meie elu kallineb," ütles Gonzalez. "Valitsus on kohutav. See pole  tähtis, kas Chávez tuleb tagasi või mitte."

Chávezile tehti detsembris Havanna haiglas viimase pooleteise aasta neljas vähioperatsioon, mis osutus keerulisimaks ja mille järel tekkisid tal tüsistused. Teda pole avalikkuses juba viis nädalat nähtud.

Analüütikute hinnangul on valuuta devalveerimine aga muutunud viimastel kuudel aina vajalikumaks. Venezuela valuutakurss on mustal turul koguni neli korda ametlikust kõrgem, vahendab Global Post.

Hoolimata musta turu varjudest, kasutavad venetsueelalased musta kurssi päris tihti. See on ka põhjuseks, miks praktikas ei ole Caracas arvatavasti regiooni kõige kallim linn, nagu Economist Intelligence Uniti eelmise nädala andmetest selgus. Tegelikult kasutavad ametlikku vahetuskurssi väga vähesed.

Ligi 32% valuuta devalveerimine, mis järgmisel kolmapäeval jõustub, ei ole ekspertide sõnul piisav, et musta turu osakaalu vähendada.

Paljude aplausi viimastele majandusmuutustele varjutavad samuti majandusteadlaste hoiatused, et devalveerimisotsuse kõrvalmõjuks on üha kõrgem inflatsioon.

"Kõik hinnad tõusevad," ütles Caracasi ülikooli matemaatika õppejõud 58-aastane Oswaldo Lugo ajalehele. "See on kohutav, sest meie palgad on nii väikesed."

Devalveerimisotsus muudab Venezuela bolivari kurssi USA dollari suhtes 4,3-lt 6,3-le.

Viimati devalveeriti Venezuelas raha 2010. aastal.