Välisminister Elías Jaua ütles, et USA võimud lükkasid tagasi Venezuela esitatud lennuplaani, mis nägi ette presidendi lennuki lendamist üle Puerto Rico, vahendab Reuters.

„Me mõistame selle hukka kui järjekordse USA agressiooni,“ ütles Jaua. „Me jätame endale õiguse võtta tarvitusele ükskõik millised meetmed, mida vaja, kui USA valitsus ja selle lennundusvõimud ei korrigeeri seda uut rünnakut Venezuela suveräänsuse vastu.“

Jaua ütles ajakirjanikele, et Washingtonil ei ole mingit õigust keelduda õhuruumi avamisest ühegi presidendi lennukile. Ta ütles, et valitsus uurib teisi lennumarsruute ning see ei takista Madurot Hiinasse lendamast.

Madurol on alates presidendiks valimisest aprillis pärast tema mentori Hugo Chávezi surma vähktõve tagajärjel olnud Washingtoniga pidevalt kana kitkuda.

„Mis Ühendriikides toimub? Miks nad on nii närvilised? Milleks selline meeleheide?“ küsis Maduro riiklikus televisioonis oma partei kohalike valimiste kandidaatidega kohtudes. „Keeldumine riigipeale loa andmisest lennata läbi õhuruumi, mille nad on koloniseerinud nagu Puerto Rico on ränk viga.“

Reis Hiinasse toimub kõigele vaatamata, teatas Maduro, mida stuudiopublik tervitas aplausiga. „Nad ei saa meid peatada!“

Hiljem süüdistas Venezuela president USA-d soovimatuses anda viisat tema presidendiadministratsiooni ministrile kindral Wilmer Barrientosele, kes peaks minema ÜRO peaassambleele New Yorki.

„Nad tahavad seada tingimusi, kui me otsustame New Yorki minna ... Nad ei taha anda viisat minu ministrile,“ ütles Maduro. „Kas me tahame minna turistidena? Me läheme ÜRO-sse. Te olete kohtustatud andma viisad kõigile delegatsioonidele.“

Viimane vahejuhtum meenutab varem sel aastal toimunud intsidenti, kui Boliivia teatas, et Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Portugal keeldusid lubamast oma õhuruumi president Evo Moralese lennukit, kartes, et selle pardal võib olla USA rahvusliku julgeoleku agentuuri NSA nuhkimissaladuste lekitaja Edward Snowden.

Neljapäeva õhtul antud pressikonverentsil väljendas Morales oma Venezuela kolleegile solidaarsust.

Morales tegi ettepaneku, et Ladina-Ameerika ja Kariibi mere riikide ühendus CELAC kaaluks vastuseks Maduro-vastasele tegevusele USA suursaadikute väljasaatmist oma riikidest.

„CELAC-i liikmena taotleme me tippkohtumist, et vastata tõsiselt Ühendriikide ülbusele. Sellel kohtumisel teeb Boliivia valitsus ettepaneku USA suursaadikute viivitamatuks minema saatmiseks,“ ütles Morales Santa Cruzis.

Boliivia president tegi lisaks ettepaneku, et Ladina-Ameerika ja Kariibi mere vasakpoolsete riikide blokk ALBA, mida kunagi juhtis Chávez, ei saadaks oma riigijuhte ÜRO peaassambleele.